El director barceloní de cinema, Aram Garriga, ha presentat al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges un nou documental sobre la diversitat religiosa als Estats Units. Al 2013 va estrenar ‘American Jesus’, sobre el cristianisme evangèlic, mentre que en aquesta ocasió ha fet una aproximació al satanisme.

Amb el documental ‘An american Satan’, Garriga s’acosta a l’Església de Satan dels Estats Units, fundada per Anton Szandor LaVey. El director ha afirmat que els membres d’aquesta religió no creuen ni en Déu ni en Satanàs ni, de fet, “en cap entitat sobrenatural”. El nou llargmetratge de Garriga competeix a Sitges a la secció Noves Visions i inclou testimonis dels membres més actius de l’Església de Satan i també d’exmembres.

Un rodatge de dos anys a Nova York, Los Angeles i Portland

En un principi, l’equip va contactar amb dos dels grups més importants dins del satanisme. D’una banda, el Temple de Satan, que, segons Garriga, tenen molta presència mediàtica, i, de l’altra, l’Església de Satan, que, assegura, són “els originals”. Finalment, aquests últims van mostrar intenció de participar-hi, tot i que el director confessa que van vigilar molt a qui oferien per fer declaracions.
El documental, que es va rodar entre 2016 i 2018 a Nova York, Los Angeles i Portland, narra com es defineix l’Església de Satan: “Ells entenen que a la gent els agraden els rituals i els Estats Units va ser fundada sobre rituals”, ha apuntat Garriga. Una creença que es barreja amb la idea de l’individualisme, la llibertat i també “d’aprofitar la vida”.