Jaume Plensa escultura a la UB edifici històric

Una nova escultura de Jaume Plensa s’ha instal·lat a Barcelona, concretament, al vestíbul de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, que dona la benvinguda als estudiants. La peça de bronze, de 200 x 123 x 123 cm, està formada per caràcters i lletres de diferents alfabets que conformen la figura d’un cos humà. L’artista català ha adaptat una obra creada el 2018, i l’ha adequat al nou emplaçament: una universitat. Simbolitza la celebració de la vida i el coneixement. L’escultura estarà cedida durant vuit anys, però la voluntat de la UB és que es quedi per sempre.

L’escultura inclou nou alfabets (àrab, xinès, ciríl·lic, grec, hindi, tàmil, japonès, hebreu i llatí) i són la metàfora amb què l’artista vol celebrar la diversitat d’orígens i cultures d’arreu. Utilitza lletres i caràcters com a cèl·lules biològiques per crear un cos que representa tota la humanitat. Plensa ha dit que “és un mirall on retrobar-nos en la recerca del coneixement, un esforç noble i constant que al llarg dels temps ens agermana arreu del món”. Plensa ha assegurat que les seves escultures “s’han de tocar, acariciar amb compte” perquè saps més d’una obra si la toques.

Obrir la universitat a la ciutadania

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha explicat que han decidit posar aquesta escultura perquè l’Edifici Històric, que fa 150 anys, està ple de símbols, i la figura en seria un més. Guàrdia ha dit que d’altres universitats del món tenen escultures de Plensa i això és una manera de connectar les universitats entre elles. A banda, ha explicat que posar l’escultura al vestíbul té la voluntat d’obrir més la universitat a Barcelona i convida als ciutadans a visitar-la.

Una obra mai exposada

Originàriament l’obra duia el nom de ‘Grace’. Ni aquella ni l’escultura rebatejada ara com ‘Arrels’ no s’havien exposat mai. Està situada a l’esquerra de l’entrada principal del vestíbul de l’Edifici Històric de la UB, al costat del passadís que condueix a la Facultat de Filologia i Comunicació, i sobre d’una peanya. En paral·lel, s’ha reforçat l’enllumenat del vestíbul perquè llueixi més i tingui un paper destacat.