La Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic llueix un gran cor gegant fet per l’escultor Jaume Plensa. Amb motiu del Dia Mundial del Cor, que se celebra aquest divendres, Plensa ha cedit aquesta instal·lació per fer difusió de les malalties cardiovasculars, que són la principal causa de mort al món. La iniciativa vol posar de manifest la importància de la prevenció i el tractament d’aquestes patologies.

Una escultura realista que imita un cor real

L’obra ‘El cor secret’ fa 13 metres d’alt i nou d’ample i pesa més de 150 quilos. Segons ha explicat Jaume Plensa a betevé s’ha fet buscant el màxim realisme, amb teixits sintètics i pintada a mà, seguint models anatòmics reals. L’escultor ha detallat que la instal·lació s’ubica a un espai similar a la caixa toràcica i en què “les columnes recreen les costelles” i a dins s’hi troba el cor.

Aquesta obra es va exposar per primer cop a Alemanya el 2014. Allà va ser on la va veure per primer cop el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, que avui ha assegurar que se’n va “enamorar” i li va dir a Plensa que “havia de venir aquí per fer difusió de les malalties cardiovasculars.” I dit i fit, després de parlar amb l’artista, la instal·lació ha aterrat a Barcelona on es podrà veure de forma gratuïta des del carrer fins dilluns 2 d’octubre a la tarda.

Plensa, un artista present a Barcelona

Jaume Plensa ja va cedir al 2020 una de les seves escultures al Clínic en homenatge i agraïment a tot el personal sanitari després de la pandèmia. Una altra de les seves obres més cèlebres a Barcelona, és la Carmela, que el 2016 es va plantar davant del Palau de la Música. També ha fet una exposició a La Pedrera, amb més de 100 pecesuna de les més grans que ha fet mai a la seva ciutat.

Un cor que demana prevenció

Durant l’acte de presentació d’aquesta obra efímera a la Facultat de Medicina, tant l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, com el conseller de Salut, Manel Balcells, han destacat la importància del missatge que dona aquest cor sobre la salut cardiovascular i com la prevenció és clau per aconseguir-la: amb hàbits de vida saludables, bona alimentació o exercici, entre d’altres. En aquest sentit, Collboni ha destacat la tasca que fa la ciutat per treballar en aquesta línia: amb eixos verds, espais per poder fer exercici o l’amplia xarxa de mercats.