Des de ben d’hora al matí, d’aquest Sant Jordi que enguany cau en diumenge, els escriptors ja han pres posicions als diversos estands preparats per les llibreries de la ciutat. Ja han entrenat la mà i el bolígraf per signar l’obra que presenten als lectors, alguns dels quals ja formen cues, sobretot en autors mediàtics.

Segons el Gremi de Llibreters, el rànquing de la setmana prèvia a Sant Jordi —entre els dies 10 i 16 d’abril— l’encapçala, en ficció catalana, l’escriptor Xavier Bosch amb ‘Nosaltres dos’; seguit de Jaume Cabré, amb la seva última novel·la ‘Quan arriba la penombra’, i la periodista Pilar Rahola amb ‘Rosa de cendra’, que ha aconseguit el premi Ramon Llull aquest 2016. Rahola ha assegurat que, per primera vegada en un Sant Jordi, ha notat com els lectors se li adrecen per a felicitar-la com a seguidors de les seves novel·les i no tant per la seva trajectòria televisiva.

Rahola ha estat present a l’esmorzar organitzat a la Farga per Grup 62, on també hi han assistit David Cirici, guardonat amb el premi Sant Jordi i Xavier Theros, que ha aconseguit l’última edició del Josep Pla. Theros ha assegurat encarar aquest dia amb “responsabilitat” ja que, per primera vegada, es veurà les cares amb els lectors, després de l’èxit de crítica de la seva primera novel·la.

Pilar Rahola

En no ficció en llengua catalana els escriptors que, a hores d’ara, van en una posició més destacada són el periodista Carles Capdevila amb ‘La vida que aprenc’; Roger Vinton —pseudònim que manté l’anonimat de l’autor— amb ‘La gran teranyina’ i Quim Monzó, amb el seu últim recull de textos, ‘Taula i barra’.

Els escriptors en llengua castellana

Pel que fa a la ficció en llengua castellana, el basc Fernando Aramburu se situa com a primer a la llista de previsió de vendes del seu llibre ‘Patria’, mentre que en no ficció destaca Pau Donés, amb ’50 palos’. Tots dos han estat protagonistes aquest matí amb llargues cues davant els estands on signaven. Donés s’ha mostrat “sorprès” de la bona acollida del seu llibre, que ja ha arribat a la quarta edició i que, segons ell, va fer sense “cap ambició literària”. Aramburu assegura estar desbordat per l’èxit del seu llibre. “Sempre esperes que els teus llibres tinguin bona acollida però les previsions no sempre es compleixen i aquest cop s’han vist superades”, ha explicat a Betevé.

Aquest Sant Jordi demostra que el fenomen fan ha arribat també als llibres. En són una mostra les cues davant els estands on signen, per exemple, de la youtubera Dulcinea o l’escriptora de novel·les d’amor Elisabet Benavent.