‘Barcelona ciutat de fàbriques’ és el resultat de molts anys de recerca, una feina que va començar als anys 70 amb les indústries de la Barceloneta. Posteriorment, amb la construcció de la Vila Olímpica i l’enderroc de bona part del patrimoni fabril del Poblenou, el treball es va intensificar, així com les lluites per preservar-lo. La intenció de Mercè Tatjer era “que no es perdés aquesta memòria especialment en aquells barris en què havia estat més intensa”.

El llibre però no és un catàleg de fàbriques. La Mercè recupera aquesta memòria a través dels protagonistes. Volia arribar a un públic molt ampli a partir d’uns productes que es produïen aquí però que eren de consum molt generalitzat, per exemple la llet, els iogurts, els paraigües o els llibresSegons l’autora “a cada capítol vaig intentar arribar a allò a què no s’arriba mai, a qui se li va ocórrer, quina persona va ser capaç de muntar una fàbrica. Tenia diners? Era artesà? Com va funcionar?”

A través d’aquest llibre Mercè Tatjer vol que els barcelonins puguin conèixer la importància del llegat industrial de la ciutat, que reflexionin sobre el passat, el present i el futur de Barcelona i se’n sentin orgullosos. Ja que, com destaca l’autora, Barcelona no seria la mateixa sense les fàbriques, “seria una ciutat més provinciana. La indústria ens va donar un relleu i ens va posar al món, al segle XIX i al segle XVIII”.