Diferents entitats animalistes i ecologistes denuncien que els petards poden provocar problemes greus als animals, fins i tot la mort. Per això, insten les administracions a promoure una pirotècnia més respectuosa i sense soroll durant la revetlla de Sant Joan. Però també demanen a la població que sigui conscient d’aquesta problemàtica i opti per una pirotècnia de baix impacte.
Els animals, tant domèstics com salvatges, són els grans perjudicats durant la nit del foc. Moltes espècies tenen una capacitat auditiva superior a la dels humans i per això el soroll constant els pot provocar taquicàrdies, tremolors, falta d’aire, pèrdua de control i pors. El seu sistema de percepció està basat en l’associació, és a dir, relacionen aquest soroll amb una situació de perill. Per això el seu nivell d’estrès pot augmentar.
“Durant la nit de Sant Joan aquest soroll és constant i no s’atura”, diu Carla Cornella, presidenta de FAADA. La fundació és una de les entitats que han instat la Generalitat i les administracions municipals a limitar l’ús dels petards i a promoure una alternativa de baix impacte acústic. Proposen, però, que hi hagi un període de transició fins a aconseguir aquesta fita perquè “sabem que el soroll està molt arrelat en la nostra cultura”. En posen d’exemple altres ciutats europees que ja apliquen aquest model com ara Berlín o Parma.
Segons Elsa Jímenez, directora del CRAM, és important “obrir el debat per trobar una manera de passar-nos-ho bé d’una manera sostenible per a totes les formes de vida del planeta”. Jímenez creu que, de vegades, qui llença un petard no és conscient del mal que pot provocar a les espècies animals. Per això és més partidària de potenciar la conscienciació que no pas imposar una prohibició.
“Ens ho passem bé, algú pateix”
A més dels animals domèstics, també altres espècies, com els ocells que habiten a zones properes als entorns urbans, pateixen els efectes de la pirotècnia. I no en són els únics. El soroll dels petards també té conseqüències greus entre les persones amb patologies com l’Alzheimer o l’autisme. “Volem que la gent sigui conscient que quan llancem un petard o un coet nosaltres ens ho passem bé, però algú pateix”, comenta Cornella.
Més activitat a les protectores
Les entitats animalistes recorden que l’endemà de la revetlla l’activitat de les protectores és intensa. El motiu és que desenes d’animals de companyia fugen per la por del soroll i els troben espantats. D’altres tenen menys fortuna: acaben atropellats quan intenten escapar.