mosca negra

La mosca negra o simúlids (“Simulium spp.”) és un insecte de mida petita, d’entre dos i sis mil·límetres, i de color fosc. Comporta molèsties importants durant els mesos càlids, especialment a les comarques de l’Ebre, de tram baix del Segrià, a la badia de Roses i el Baix Ter, especialment per les picades doloroses que provoca.

Fa pocs dies, alguns ajuntaments de comarques del sud i ponent han començat els tractaments per combatre aquesta plaga, amb la col·laboració d’Endesa, qui regula els cabals dels rius on fan les larves. A l’entorn de la metròpoli de Barcelona també es pot trobar la mosca negra, encara que amb poblacions menys abundants que en altres punts del territori.

Què és la mosca negra?

El Departament de Salut defineix la mosca negra com un insecte amb cos rabassut, antenes i potes curtes i ales més grans. Es pot trobar entorn a zones properes a rius i amb molta vegetació, tot i que poden volar fins a 20 quilòmetres des del lloc de cria. Les seves larves són aquàtiques i viuen fixades a sobre de pedres i vegetació de llocs on l’aigua no està estancada, com les rieres que aquests dies baixen per Collserola i que molts anys estan seques.

Aquesta primavera, que ha estat força plujosa, ha facilitat que hi hagi molts rierols a Collserola, i això pot propiciar la cria de mosca negra a prop de la ciutat. Roger Eritja, entomòleg de Mosquito Alert i el Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, aclareix que la mosca negra forma part de la fauna autòctona del país i hi ha estat des de sempre. Per tant, no es tracta de cap espècie invasora, com sí és el cas del mosquit tigre.

Eritja també explica que la mosca negra no acostuma a afectar zones fortament urbanitzades, com és la ciutat de Barcelona, perquè el seu hàbitat larvari són els rius i rierols. Per contra, admet que a Collserola no és infreqüent de trobar-ne. Tot i això, alguns barcelonins asseguren que alguna mosca negra els ha picat a l’Eixample aquests primers dies d’estiu.

Picades doloroses

Les femelles poden picar les persones, normalment a primera hora del dia i també al vespre. La picada es caracteritza per un punt central vermell i una inflamació destacable. En persones sensibles pot produir-los una forta picor i un edema (inflamació causada per l’acumulació de líquid en els teixits del cos) i si les molèsties persisteixen es recomana consultar al metge, malgrat a Catalunya no actua com a vector de cap malaltia.