El comprador va adquirir aquest lot després de ser examinat, juntament amb la resta de material que tenia la parada del Mercat dels Encants, per tècnics del Departament de Cultura de la Generalitat. Els experts en van poder fer un inventari d’aquest segon lot i també d’un tercer. Una vegada analitzades les peces, els tres membres de la Biblioteca de Catalunya van assegurar que “el gruix més significatiu de l’obra d’Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona està preservada” i que el valor patrimonial del que quedava per vendre era baix.

El material que formarà part de la subhasta va ser adquirit per Enric Casanovas, que afirma que li va costar més de 3.560 euros. El particular posarà a la venda 11 litografies, una col·lecció de joguines i un centenar de fotografies del pintor i la seva dona, Maria Girona. A més, també van amb el lot un esbós, una còmoda isabelina i 220 llibres signats de la biblioteca de l’artista. Casanovas ha decidit posar-ho ara a la venda, ja que creu que ha esperat un temps prudencial perquè la Generalitat s’interessi per l’arxiu.

Aquesta subhasta serà un nou capítol en la distribució del material que es conserva de Ràfols-Casamada, després que els hereus de l’artista iniciessin la venda del llegat a un paradista dels Encants i que un altre comprador n’adquirís el primer lot, fet que va donar a conèixer la notícia.

Ràfols-Casamada està considerat un dels artistes més importants de l’art contemporani, amb influències directes de Matisse i Picasso.Va morir l’any 2009 i va rebre el Premi Nacional de les Arts Plàstiques, el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona.