Fotografies de robots humanoides en l'entorn on han estat creats i de robots plenament integrats en les tasques domèstiques. Pròtesis ortopèdiques que augmenten les nostres capacitats o ens converteixen en cíborgs humans. La mostra exhibeix les obres d'una cinquantena d'artistes, d'investigacions científiques i, fins i tot, productes comercials que tracten l'esdevenir de la nostra societat. RICARD SOLÉ, assessor de comissariat a '+Humans' i investigador a la Pompeu Fabra "Realment estem a una mena de cruïlla, les tecnologies robòtica, realitat virtual, enginyeria genètica... estan en un moment de creixement accelerat, però està el moment de creixement. Des de la ciència fem les preguntes i estem en el moment ideal perquè la societat conegui on estem i valori les implicacions d'aquestes preguntes." '+Humans' qüestiona els límits del cos i del que és socialment i èticament acceptable. Però també aborda l'impacte de l'ésser humà sobre el seu entorn i els reptes que això comporta. RICARD SOLÉ, assessor de comissariat a "+Humans" i investigador a la Pompeu Fabra "La ciència fa molts anys que ens està avisant que tenim problema greus, tant amb el canvi climàtic com amb la nostra capacitat de gestionar els recursos del planeta, i ens hem de preguntar que cal fer perquè hi poden haver solucions racionals, però requereixen la implicació de tothom.." '+Humans' és una mostra que uneix tecnologia, ciència i art i que convida el visitant a reflexionar sobre el futur de la nostra espècie. Però aquí més que respostes, trobareu sobretot preguntes.

La mostra aborda els possibles camins de futur de l’home a través de les obres d’una cinquantena d’artistes, però també d’artefactes històrics, vídeos, investigacions científiques i productes comercials. Des de fotografies de robots humanoides en l’entorn on han estat creats fins a robots plenament integrats en les tasques domèstiques. O bé pròtesis ortopèdiques que augmenten les nostres capacitats i ens converteixen en cíborgs humans.

La mostra al CCCB dóna continuïtat al projecte Human +, presentat a la Science Gallery del Trinity College de Dublín el 2011. Cathrine Kramer n’és la comissaria, i ha comptat amb la col·laboració de l’investigador Ricard Solé.

L’exposició planteja diferents aproximacions al que ens espera com a humans en el futur a través de quatre eixos: ‘Capacitats augmentades’, ‘Trobar-se amb d’altres’, ‘Dissenyant l’entorn’ i ‘La vida en els límits’. “La realitat virtual ens fa entrar en un món que el nostre cervell interpreta com a real”, explica Ricard Solé, però que no ho és. Un exemple a “+Humans” el trobem amb l’illa que transporta el visitant a viure l’experiència de la mort a través d’unes ulleres.

Les grans preguntes

La mostra planteja sobretot preguntes: evolució o extinció?, què vol dir ser humà avui?, ens hem de millorar nosaltres mateixos o hem d’intentar modificar els nostres descendents? Qüestions obertes que, segons Solé, tothom com a ciutadà s’ha de plantejar perquè “d’això en depèn el nostre futur”.

L’exposició qüestiona els límits del cos i del que és socialment i èticament acceptable. Però també aborda l’impacte de l’home sobre el seu entorn i els reptes que això comporta. “Realment som en una mena de cruïlla, perquè les tecnologies robòtica, realitat virtual, enginyeria genètica estan en un moment de creixement accelerat”, explica l’investigador. I afegeix que des de la ciència es plantegen les preguntes, però que ara és el moment ideal perquè la societat conegui on som, valori les implicacions d’aquestes preguntes i es fixin els límits.