El Museu d’Història de Catalunya és l’únic edifici que es conserva del vell port industrial de Barcelona. El conegut com a Palau de Mar va ser projectat per l’enginyer Maurici Garrán el 1881 i ocupa un sector dels antics Magatzems Generals de Comerç.

Aquest cap de setmana, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, a més a més de poder accedir a les sales de manera gratuïta, també s’hi ha programat una ruta sobre els escenaris de la Guerra de Successió, una recreació històrica sobre la vida dels almogàvers i visites guiades a les exposicions del museu.

De fet, les visites guiades són una de les activitats més presents en aquestes jornades. També se n’han organitzat, per exemple, al Museu d’Arqueologia de Catalunya, per acostar al públic la història del seu edifici i el valor de les seves col·leccions. I en altres espais, com l’antic l’Institut Mental de la Santa Creu, del que aquest any se celebra el seu centenari. Les seves instal·lacions, de les que es conserva només una part, acullen ara la seu del districte, la Guàrdia Urbana i la Biblioteca Nou Barris.

El programa també inclou propostes a l’aire lliure. Com la ruta pel Parc de Collserola a Vallvidrera que reivindica el patrimoni d’aquesta àrea i explica com aquest ha marcat l’evolució del seu paisatge.

Les Jornades Europees del Patrimoni estan considerades un dels esdeveniments culturals participatius més importants d’Europa. Arreu de Catalunya, més de 220 poblacions participen d’aquest esdeveniment amb l’organització de prop de 400 activitats.