Això és la taronjada. Una tradició que a Barcelona es remunta al segle XIV. I com el seu nom indica, antigament les protagonistes eren les taronges amb què es feia una batalla campal. Ara s'ha recuperat aquesta celebració però s'ha substituït la fruita per confeti i globus. Són del mateix color i més inofensius. "Jo prefereixo els globus a les taronges, és molt més divertit." "Llueix molt més, imagino que amb les taronges devia ser una empastifada bastant gran." "A mi m'encanta, estic molt content perquè Barcelona ha recuperat el seu Carnaval que va estar molts anys silenciat." La batalla dura poc i deixa pas al ball de màscares, un altre element històric recuperat. I amb antifaç o sense, tothom arrenca a ballar. Però l'aposta per la tradició també permet algunes llicències, com ballar al ritme del que s'ha convertit en l'himne d'aquest Carnestoltes. El Carnaval barceloní s'acabarà oficialment d'aquí a tres dies, dimecres de cendra. L'enterrament de la sardina i l'arribada de la Quaresma posa fi a la disbauxa i la festa d'aquests dies, o almenys això és el que diu la tradició.

La cavalcada ha arrencat al Mercat de Santa Caterina i ha baixat per la via Laietana i el carrer de l’Argenteria fins al passeig del Born. Fins l’any passat, el rei Carnestoltes només era el protagonista de l’Arribo i l’Enterro del Carnaval, però enguany també s’ha deixat veure en aquesta desfilada. A més de la seva carrossa, el seguici estava format per les dels set ambaixadors del Carnaval, amb vestits d’època un de cada color, representant les set antigues viles avui integrades a la ciutat de Barcelona.

Aquesta Cavalcada no és pas l’acte central del Carnaval de Barcelona, però sí el més tradicional, encara que sigui el primer any que es fa: l’Ajuntament va decidir l’any passat recuperar celebracions antigues del Carnaval barceloní com la Taronjada, que és té constància que es fa des del segle XIV. A l’Edat Mitjana, la gent llançava taronges a la rua de Carnaval. Ara es reparteixen globus i confeti que la gent fa voleiar per tenyir de taronja tot el passeig.

L’ambient esbojarrat i de festa ha estat constant, amb grans i petits lluint les seves disfresses tant durant la Cavalcada per la Ribera i com també en la Taronjada i el ball de màscares i disfresses del passeig de Picasso. L’any passat aquest ball es va fer al passeig del Born, però enguany s’ha traslladat a aquest altre espai més obert per poder encabir-hi millor tots els assistents. Abans de l’arribada del rei Carnestoltes, els més petits han pogut gaudir del Sarau infantil. Després, la festa s’ha allargat fins a última hora del vespre.

Sobre les carrosses i a peu de carrer, molts participants a la Cavalcada han reproduït diverses vegades el ‘Barcelona style’ o l’adaptació local del ‘Gangnam style’ que, des de Participació Ciutadana de l’Ajuntament, s’ha promogut entre les entitats que hi participen per convertir-lo en la coreografia del Carnaval. Vista la quantitat de persones que s’hi han sumat, sembla que el ‘Barcelona style’ ha estat finalment un èxit.