L’obra polèmica és una escultura de paper maixé que retrata un pastor alemany muntant la líder feminista boliviana Domitila Barrios de Chúngara, que fa el mateix amb el rei Joan Carles. El monarca vomita flors sobre un grup de cascs d’oficials de les SS nazis. Aquesta obra es va exposar a la 31a Biennal de Sao Paulo i, en aquella ocasió, la creadora va dir que la seva peça “jugava a subvertir les relacions de poder”. L’exposició, que s’havia d’inaugurar aquest dijous, encara està anunciada a la façana del MACBA però els enllaços que hi apunten des de la pàgina web s’han eliminat, tot i que l’obra és dins d’una de les sales del museu.
El MACBA dóna explicacions
El director del MACBA, Bartomeu Marí, ha decidit no incloure l’obra ‘Haute couture 04 transport’, de l’austríaca Inés Doujak i el britànic John Barker perquè la considera “inapropiada”. En una entrevista a BTV, Marí ha afirmat que es tracta d’una “decisió inaudita” però ha argumentat que hi ha missatges que el museu “no ha de transmetre” per “responsabilitat”. El director del museu ha assumit que es tracta d’una decisió personal que segueix la “línia editorial” del centre i ha volgut deixar clar que no ha rebut pressions de cap tipus, tampoc de la Casa del Reial. La reina Sofia és la presidenta d’honor del Patronat del MACBA, que està presidit per Leopoldo Rodés i que té a la vicepresidència Javier de Godó.
El responsable del museu ha confessat que les lectures generades per l’exposició de l’obra podrien tenir conseqüències que el museu “no vol haver de gestionar”. Marí ha lamentat que la suspensió es fes només dos dies abans de l’obertura de la mostra, i ha entonat un “mea culpa” per no haver tingut coneixement de la peça prèviament.
Vista la negativa dels comissaris i de l’artista a retirar-la s’ha decidit que l’exposició no s’acabarà fent. La mostra, una coproducció amb la Württemberg Kunstverein de Stuttgart, s’havia de repetir a la ciutat alemanya a la tardor. “La bèstia i el sobirà” està comissariada per Hans D. Christ, Iris Dressler, Paul B. Preciado i Valentín Roma i es presentava sota l’epígraf 30 artistes desfan les lògiques del poder. Els comissaris de mostra han explicat a BTV que estan consensuant un comunicat conjunt per explicar el seu posicionament. L’exposició, que estava programada del 19 de març al 30 d’agost, qüestionava les relacions de poder, el concepte de sagrat i l’Estat-nació, per exemple.
Dues cancel·lacions
El museu va posposar la presentació de la mostra prevista per dimarts al matí perquè els comissaris “havien perdut el vol i no podien arribar a temps”. Hores després un altre comunicat de premsa del MACBA ha lamentat “la cancel·lació de l’exposició i la roda de premsa” per “desavinences entre l’equip comissarial i la direcció del Museu”. La polèmica ha saltat tres dies abans de la presentació oficial de la temporada del MACBA, prevista per a aquest divendres, un acte en què està previst que hi assisteixi el director del museu, Bartomeu Marí, a més del cap de programes públics, Paul B. Preciado i Valentí Roma, conservador en cap.