El 17 de març els locals irlandesos de Barcelona s’omplen de barrets i de càntics de música celta. Així ho estableix la diada de Sant Patrici, que també reivindica els trèvols i el color verd, un dels tres que hi ha a la bandera irlandesa a més del blanc i el taronja. La cervesa negra Guinness és un dels productes més coneguts i valorats a dins i fora del país, però aquest dia comparteix protagonisme a taula amb l’“irish stew”, un estofat de carn de corder amb patata, pastanaga i ceba.

“L’amistat és més important que la cervesa”

Però la beguda i el menjar no són l’eix de la festa sinó l’excusa. El propietari del pub Flaherty’s, Gerry Enright, ha explicat que el patró és un dia per compartir amb gent propera i per celebrar que “l’amistat és més important que la cervesa”.

A més d’anglesos, canadencs i irlandesos, els barcelonins també s’han apuntat a la diada. Sense preveure-ho la Irún s’ha trobat celebrant Saint Patrick (com es diu en anglès) a la plaça de Joaquim Xirau. Hi ha arribat a través de la proposta d’una amiga, que volia conèixer la festa, i tot i que no anava vestida per a l’ocasió, aquest fet no ha estat un problema. “Hem demanat una gerra de Guinness i ens han regalat un barret”, ha explicat la Irún, que ha detallat que el local ofereix una carta molt variada de cerveses.

D’altres tenien la jornada anotada a l’agenda. L’Enric López, gran amant de la cultura irlandesa, ha explicat que sent una atracció especial per a aquest país i que valora molt l’ambient de les diades.