Afinen la veu abans de l'espectacle d'aquest vespre. Una aposta per un gènere pràcticament extingit, però que el col·lectiu Veus Humanes vol ara ressuscitar: el radioteatre. Es va popularitzar a la dècada dels 50, quan famílies senceres s'asseien al voltant de la ràdio a escoltar peces teatrals. Amb 'Si us pregunten per què vam morir' el format clàssic del radioteatre es modernitza, incorporant al seu voltant efectes sonors i visuals. Els actors interpreten les peces dels poetes soldats, com Apollinaire, que van lluitar a la Gran Guerra. RAMON HERNÁNDEZ, director: "És un recorregut sentimental, de sentiments. Des de l'inici de la guerra, que és la gran eufòria perquè tothom anava a combatre i estaven molt contents. Allò s'acabaria amb dos dies com totes les guerres. I tot aquest recorregut sentimental de com la gent va veient que allò és un drama, que hi ha molts morts i fins al final, fins a l'armistici de la Primera Guerra Mundial." La d'avui als Cinemes Girona és la segona i, de moment, última funció programada. El col·lectiu Veus Humanes, però, no ha nascut per deixar-ho aquí. SERGI ZAMORA, actor: "És important reivindicar la veu. Està molt bé ser actor i moure't i expressar amb el cos moltes coses, però si no saps parlar bé, és difícil acabar de comunicar-ho tot." Molts dels seus membres vénen de la ràdio i el doblatge, en què el domini de la veu és totalment essencial.

Recuperar el gènere del radioteatre

El radioteatre va néixer els anys 30 i es va popularitzar a l’Estat espanyol als anys 40 i 50. Consistia, bàsicament, a emetre a la ràdio textos teatrals locutats i interpretats en directe. L’arribada de la televisió va fer que, a la segona meitat del segle XX, el radioteatre perdés oients i, a poc a poc, anés desapareixent. Actualment, es tracta d’un gènere pràcticament desaparegut.

‘Si us pregunten per què vam morir’

‘Si us pregunten per què vam morir’ és el segon espectacle del col·lectiu Veus Humanes, que vol recuperar i modernitzar el gènere del radioteatre. En aquest cas, però, en lloc d’emetre’s a través de les ones, la proposta convida l’espectador a veure els actors en directe. Interpreten un recull d’obres escrites per poetes que van combatre a la Gran Guerra i que han estat adaptades pel dramaturg Gerard Vàzquez. “Va de l’inici del conflicte bèl·lic, quan hi havia una gran eufòria perquè creien que allò acabaria en dos dies, i segueix amb el recorregut sentimental que van viure els protagonistes quan es van adonar que la guerra es convertia en un drama, amb molts morts”, explica Ramon Hernández, director de l’espectacle.

Col·lectiu Veus Humanes

Professionals i tècnics provinents del món de la ràdio i del doblatge van formar el 2013 el col·lectiu Veus Humanes amb la intenció, entre d’altres, de promoure i recuperar el gènere del radioteatre adaptant-lo, això sí, al moment actual mitjançant la incorporació de les noves tecnologies. Veus Humanes està format per una vintena de professionals entre els quals hi ha, per exemple, Toni Sevilla, Ramon Hernández, Sergi Zamora i Eva M. Lluch.