El museu de les cases barates del Bon Pastor ja és una realitat després de més d’un any d’obres. Es posa en marxa així un altre equipament que vol donar a conèixer la història de l’habitatge a Barcelona durant el segle XX, a través de la rehabilitació de l’illa de cases compresa entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt.

El conjunt està format per 16 cases, de les quals s’han museïtzat algunes: quatre cases han conservat l’estructura original i recreen com es vivia; unes altres s’han convertit en sales d’exposicions i d’altres s’han transformat en sales polivalents i serveis per al barri.

A l’interior d’aquests habitatges es pot veure com es vivia al Bon Pastor i conèixer l’evolució dels interiors de les cases barates entre 1929 i 2017. La inauguració aquest dissabte del museu coincidirà amb l’estrena de dues exposicions: “Viure a les cases barates. Bon Pastor, 1929-2010” i “Allotjar les majories. Barcelona, 1860-2010”. Es podrà visitar dijous, dissabte i diumenge i l’entrada és gratuïta.

Material recuperat dels veïns per recrear l’interior d’una casa

La creació del museu de les cases barates del Bon Pastor ha estat una feina conjunta entre el MUHBA i les entitats veïnals. Des de fa anys, els inquilins i veïns de les cases barates han fet una tasca de recuperació i conservació d’objectes, documents i materials originaris dels immobles. En el procés també hi han participat universitats i altres institucions.

Festa ciutadana per inaugurar l’equipament

El projecte per crear un museu de les cases barates es va engegar el 2010 a proposta de l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor. Per això, aquest dissabte al matí es farà una festa ciutadana oberta al veïnat per celebrar la posada en marxa del centre. A dos quarts d’una del migdia tindrà lloc una cercavila pel barri i també hi haurà ballada de sardanes, animació i tallers infantils.

La museïtzació de les cases barates ha tingut un cost de 2.650.000 €, dels quals 2.5 M € han estat aportats pel Pla de barris, i 150.000 € provenen del districte de Sant Andreu.