Les estances gairebé monacals de Vil·la Joana ja tenen inquilines. Dues escriptores internacionals becades per l’Ajuntament aprofiten l’espai per fer-hi una residència literària en el marc de la proclamació de Barcelona com a Ciutat de la Literatura per la UNESCO. L’autora veneçolana i resident a Argentina, Carla Maliandi, i la lituana, Miglè Anusauskaitè, dediquen aquests dies a avançar en els seus projectes literaris.

Del batibull de Buenos Aires a la calma de la inspiració

Tot just acabada d’arribar de Buenos Aires, la Carla Maliandi ja sent el parèntesi vital que li ha ofert la residència literària a la Vil·la Joana. “Aquest moment és preciós. És un moment de concentració per a l’escriptura, però sobretot per a la lectura, sense les preocupacions del dia a dia”, explica la Carla, que ha estrenat diverses obres de teatre i les seves dues últimes novel·les han rebut l’aclamació de la crítica internacional.

Aquí, enmig de la natura, ha aturat el seu dia a dia porteny per avançar un projecte molt incipient de novel·la. “Encara no té ni títol, però tot plegat succeeix en un barri de Buenos Aires que es diu Constitución, amb una plaça similar a la plaça de Catalunya i, per a mi, estar aquí em dona la distància de la ciutat on visc.”

Vil·la Joana estrena la primera residència per allotjar escriptors a Barcelona

A la vegada, aprofitarà els 15 dies d’estada per poder presentar i promocionar la seva darrera obra, ‘Estirpe’, que tot just es va publicar fa sis mesos. Però també per endinsar-se en els cercles literaris barcelonins i fer contactes al món editorial. De fet, aquestes beques de l’Ajuntament volen enfortir l’intercanvi amb autors d’altres racons del món, i que la ciutat deixi petjada en l’obra d’escriptors com la Carla.

Una Premi Montserrat Roig de Vílnius enllesteix una novel·la gràfica detectivesca

A la Vil·la Joana ha coincidit amb una autora reconeguda per les seves novel·les gràfiques. La Miglè Anusauskaitè ha canviat els aires de Vílnius, a Lituània, pels del cim de Barcelona, a la Vil·la Joana. Ha rebut el Premi Montserrat Roig i passa dos mesos a la residència. Ara està immersa en una història detectivesca, i el cap li bull dia i nit per avançar en aquesta aventura.

“A vegades és molt important sortir de la teva zona de confort per avançar en l’escriptura“, agraeix la Miglè. “Arribar aquí ha suposat un gran canvi en el fil de la meva novel·la. Tenia una idea al cap, però en veure la Vil·la Joana em vaig adonar que és fantàstica per al misteri d’un assassinat, i finalment el crim es comet en una vil·la com aquesta”, explica l’autora, que també reconeix que és de nit, en la soledat nocturna del lloc, quan té les idees que més li agraden.