(ACN / Redacció) El festival Cruïlla 2022 s’ha acomiadat aquest dissabte amb una darrera nit de concerts amb ritme llatí, en què va brillar l’actuació del veteraníssim músic panameny Rubén Blades, i del no menys carismàtic Juan Luis Guerra. És el fil llatinoamericà sempre present al festival, que enguany també s’ha fet visible amb altres noms com Residente o Molotov.

Rubén Blades ha sigut el nom propi de la jornada de clausura del Cruïlla, amb permís del seu col·lega Juan Luis Guerra, no menys veterà dels escenaris i que ha rebut també un bany de masses entregades a la seva música abans de la posta de sol. Pel que fa al patriarca panameny de la salsa, ha viatjat a Barcelona amb la big band liderada per Roberto Delgado, una immensa orquestra de 20 músics que acompanya Blades des de fa una dècada.

Blades Cruïlla 2022

Lluny de viure de rendes, el músic ha guanyat amb aquesta formació fins a vull Grammy llatins, incloent-hi el guardó al millor àlbum els anys 2017 i 2021. Aquest darrer, anomenat ‘Salswing’, ha estat precisament un dels al·licients de la seva actuació aquest dissabte al Fòrum, ja que és la primera vegada que l’interpretava a l’estat espanyol. Salsa i swing, doncs, han estat els dos ingredients del seu concert. Un recital que, amb permís especial dels organitzadors, s’ha allargat més de dues hores, cosa força excepcional en el marc d’un macrofestival amb la graella d’actuacions tan complexa com té el Cruïlla.

Tanmateix aquest dissabte la nòmina d’artistes internacionals era igualment diversa, amb els alemanys Seeed i els neozelandesos Fat Freddys’ Drop, bandes locals com Els Catarres, Buhos, The Tyets, Ginestà o Queralt Lahoz, i amb Rozalén i les gallegues Tanxuguerias com a noms més destacats del panorama estatal.

El Cruïlla tanca, amb 72.000 assistents, una edició “d’eufòria”

Bany de masses per a Juan Luis Guerra

El mateix escenari Estrella Damm l’havia trepitjat dues hores abans Juan Luis Guerra, el músic dominicà molt conegut aquí després de 30 anys de carrera i cançons que formen part de la memòria popular com ‘La bilirrubina’ i ‘Ojalá que llueva café’. Amb més de 10 músics a l’escenari, el cantant ha fet gaudir i ballar el públic del Cruïlla, avui més intergeneracional que mai, al ritme del merengue i la bachata.

Des d’una de les zones elevades per a convidats, ha seguit el concert el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha visitat el festival en la jornada de cloenda. 

Les bandes locals brillen

La tarda d’aquest dissabte ha arrencat al Fòrum amb Depedro, Ginestà i Habla de mí en Presente. Rozalén ha demostrat el seu poder de convocatòria i solvència a l’escenari Cruïlla Enamora, mentre Joan Dausà seduïa els seus incondicionals en un altre punt del recinte. Tots dos, programats calculadament a l’interludi entre els dos amos de la pista d’aquesta darrera jornada, Guerra i Blades.

Dausà Cruïlla 2022

Dos dels grups catalans amb més seguiment, Búhos i Els Catarres, el duet mataroní de música urbana The Tyets i el fenomen gallec de la darrera edició d’Eurovisió, Tanxugueiras, han fet vibrar el públic la darrera nit de concerts. Han tancat l’edició del 2022 el conjunt de dancehall alemany Seeed, i el duet novaiorquès Sofi Tukker, en format discjòquei.