Abans de fer el seu ball, els Capgrossos Macers han exhibit la pancarta amb la paraula “democràcia” i els portadors de La Víbria també s’han penjat a l’esquena el cartell d’Òmnium Cultural que reivindica la llibertat d’expressió.

Al final de l’acte s’ha llegit un manifest en nom de totes les entitats de cultura popular que ha cridat a expressar “lliure i cívicament” les opinions dels barcelonins a les Festes de la Mercè. A més, també s’ha posat en relleu que “les urnes i les votacions són habituals en les preses de decisions de les entitats”. Entre alguns petards, també s’ha demanat que la Guàrdia Urbana faci les accions pertinents durant aquestes festes per preservar la llibertat d’expressió.

Al final s’ha produït un fet històric, ja que els Ministrils del Camí Ral, dirigits per Jordi Fàbregas, han interpretat ‘Els segadors’, un cant que ha estat seguit pel públic reunit a la plaça de Sant Jaume, que s’hi ha sumat cridant, un altre cop, amb el missatge de “votarem”. Els músics han acabat interpretant el ‘Toc d’inici’ mentre simbolitzaven votar en una gran urna a l’escenari.