1.- La Trinca: ‘Festa Major’

D’acord. És molt òbvia però per això els diem clàssics. Aquesta és la mare de les següents cançons de la llista, millor dit, el disc mare. 13 temes que explicaven els actes d’un dia de festa major típic a la Catalunya de final dels anys 60. Els temps han canviat, però voleu dir que gaire? Compareu la lletra de La Trinca amb la dels altres grups i després ens ho dieu.

2.- Txarango: ‘El meu poble’
El seu poble és tot Catalunya. No vulgueu amagar-vos d’aquests músics tan pallassos perquè són més temibles que el Pennywise d’‘It’. Només necessiten un parell d’acords per captivar els joves. Bé, i els no tan joves. També tenim dret a saltar i ballar. Txarango són sinònim de festa major i més encara quan toquen a la nostra, aquest dissabte a la nit a la platja de Bogatell després de Manel. Dejà vu? Sí, exactament com fa tres anys. Aleshores van aprofitar l’avinentesa per retre homenatge al mestre de la festa, Peret.

3.- Els Catarres: ‘Festa Major d’Aiguafreda’
Són més catalans que les anxoves de l’Escala o els galets de Nadal però es van enamorar d’una “choni” de Castefa (qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra). Gràcies a la ‘Jenifer’, Els Catarres han trepitjat moltes festes majors, però cap com la d’Aiguafreda. Un poble que ells han posat al mapa. Ara tots hi volem anar a perdre els sentits i acabar en un bar Miguel com el d’aquest vídeo.

4.- Buhos: ‘Festa Major’
Com bons animals nocturns, no es perden cap revetlla. Però potser s’han passat de taciturns perquè fins fa relativament poc els Buhos no es deixaven veure gaire. El 2012 va caure la nit i l’any passat la ‘Lluna plena’ va acabar d’il·luminar el seu camí. Ara surten del cau sense complexos per acompanyar aquest dissabte a Txarango i Manel a l’escenari més gran de les festes.

5.- Trau: ‘Somni de Festa Major’
Un grup amb un nom molt adient pel cas que ens ocupa. A la seva cançó, l’hòstia arriba després d’una persecució amb gegants i capgrossos. Ells cauen sobre un llit de flors mentre que la majoria de nosaltres ho fa contra la vorera. Els Trau no només no tenen por, sinó que li canten a tots els riscos que comporta una nit de festa major.