La taula de so de la Sidecar està tancada amb pany i continuarà així durant tota la nit. La sala se suma així al Dia sense Música. Un silenci amb què volen reivindicar la baixada de l'IVA cultural. Ara fa tres anys, el govern el va apujar del 8 al 21%. ROBERTO TIERS, propietari de la sala Sidecar "La idea era recaptar més diners. Ha baixat la quantitat de gent que ve a les sales. I ho ha fet de forma considerable..." Igual que la Sidecar, l'Apolo també s'ha sumat a l'apagada. I com ells, la gran majoria de sales musicals de Barcelona. Diuen que la pujada de l'IVA cultural ha fet caure un 30% el nombre d'espectadors i ha destruït milers de llocs de feina. MARIA SAGRERA, responsable de comunicació de la Sala Apolo "Hi ha cambrers que han pedut la feina, personal de seguretat..." A Espanya, l'IVA que es paga per anar, per exemple, a veure un concert és del 21%. Molt per sobre del 13% que cobren a Portugal o del 5,5% de França. Fins i tot Grècia està per sota. LLUÍS TORRENTS, Associació de Sales de Concerts de Catalunya "La idea és fer pressió al Govern i que tiri enrere la mesura." El Jamboree és una de les poques excepcions al silenci musical que hi haurà avui a Barcelona. Aquesta tarda, el bateria de Pat Martino feia les proves de so mentre els tècnics acabaven de muntar l'escenari. Tot i sumar-se a la protesta, els responsables de la sala diuen que els van avisar amb tan poc temps que no han pogut anul·lar el concert. PERE PONS, director artístic del Jamboree "Seria un perjudici per als espectacdors i per als músics..." Però no totes les reivindicacions se centren a abaixar l'IVA cultural. Des de les sales de concert també demanen més implicació de les administracions per fomentar la música en directe.

Barcelona s’ha quedat aquest dimecres pràcticament sense música en directe. Gairebé totes les sales de la ciutat han anul·lat els concerts que tenien previstos per protestar contra l’IVA cultural. Ara fa tres anys, el govern el va pujar del 8 al 21%, equiparant-lo al de molts altres productes. Una mesura que, segons la indústria, ha enfonsat encara més el sector i ha destruït milers de llocs de feina. Per això reclamen que s’equiparin els impostos que paguen als de molts altres països d’Europa. Per exemple, a França la cultura paga un IVA d’un 5,5% o a Grècia, del 6,5%.

Amb la pujada d’impostos al sector cultural, el govern esperava recaptar més diners per paliar la crisis econòmica. Però diuen des del sector que la realitat ha estat ben diferent, perquè ha baixat el nombre d’espectadors i per tant, han acabat caient els ingressos. A més, segons Roberto Tierz, propietari del Sidecar, moltes bandes han deixat de venir a actuar a Espanya perquè no els hi surten els números. “Abans teniem música en directe tots els dies de la setmana i ara es concentra només els caps de setmana o com a molt, la nit de dijous”. Un punt de vista que també comparteixen els responsables de l’Apolo i del Razzmataz.

Una de les excepcions d’aquesta “aturada musical” és la sala Jamboree, on aquesta nit hi ha programada una actuació de Pat Martino. Els propietaris de la sala asseguren que donen suport a la protesta però que no han pogut anul·lar el concert perquè els van avisar amb poc temps i ja tenien gairebé totes les entrades venudes. A més, el músic no tenia cap altre forat a la seva gira internacional per poder venir a Barcelona. És el mateix que li ha passat al teatre del Liceu, on avui s’estrenava ‘Cosi fan tutte’.

La jornada per un IVA raonable i just per a la música s’ha fet extensiva al conjunt de la societat, forces socials, particulars i empreses, perquè secundin la protesta contra l’IVA cultural del 21% que grava la música en directe (i les altres arts escèniques) des de l’any 2012. En reiterades ocasions la indústria cultural, inclosa la musical, s’ha queixat de l’increment de l’IVA fins al 21% en aquest àmbit i els perjudicis que diuen que els ha ocasionat, com la davallada de vendes i posar en risc llocs de feina.