ALBA, col·lectiu Vaga de Totes "Si deixa d'anar a comprar no només està atacant el sistema capitalista des del sentit de la producció, sinó que a més a més, l'està atacant perquè està deixant de fer aquelles feines a les quals s'han assumit pel seu rol de dona."

Segons l’organització, la protesta es du a terme per denunciar el sistema de mercat, els increments dels serveis bàsics, l’explotació de les dones del sector tèxtil i les condicions de treball de les dependentes. En el manifest també es rebutja la pressió de la moda, la imposició de les talles i els cànons de bellesa.

[Imatge: @Sirereta]

El col·lectiu també va convocar aquest dilluns a la nit apagades de llums, assemblees i cassolades en diversos punts de Catalunya. L’objectiu final és el de fer visible la feina que realitzen les dones de manera quotidiana. Vaga de Totes va decidir iniciar la protesta després de veure com les seves demandes no estaven previstes en les reivindicacions clàssiques i en els moviments militants tradicionals.

Un dels antecedents principals a aquest moviment es remunta a l’any 1975 a Islàndia, quan un 90% de les dones van deixar les tasques laborals i domèstiques i es van declarar en vaga.