La presentació s'ha fet en un espai a l'altura de les circumstàncies, al majestuós Palau Moja. Google art project (en marxa des de 2011), té un objectiu molt clar: oferir un millor accés a l'art a través d'internet, de manera virtual. I els museus catalans se sumen al projecte, entre els quals el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. 12 museus que s'afageixen al google art project i que se sumen a tres que ja existien i que van ser-ne els pioners a casa nostra, entre ells el MNAC. El MNAC va ser un dels pioners. Ja fa temps que es pot visitar el centre de manera virtual. Amb ell arriben ara més propostes, però no en seran les úniques. El Museu Marítim o el Museu d'Història de Catalunya també seran en els pròxims mesos al Google art project, que ja té 775 museus virtuals de tot el món. I per acabar-ho de fer més atractiu, amb aquestes ulleres i amb l'aplicació Art and Culture baixada al vostre mòbil la visita virtual serà encara més real. Tot plegat, una opció alternativa a les visites presencials que, per cert, han crescut als museus de Catalunya, un 11 per cent el 2015 respecte de 2014. En total 22 milions i mig de visites, la majoria a Barcelona, on el museu més visitat va ser el del Barça, amb prop de 1.800.000 persones. Per darrere, el Museu Picasso seguit del MNAC, el Parc Güell i la Fundació Miró.

Després d’uns anys marcats per les greus repercussions de la crisi econòmica al sector cultural, el Departament de Cultura ha confirmat el creixement de l’11 % de visitants als museus, entre 2014 i 2015.

El museu barceloní més visitat segueix sent el del FC Barcelona, amb 1.786.000 visitants. El segon és el Museu Picasso, amb 1.250.000; i el tercer, el Museu Nacional d’Art Contemporani (MNAC), amb 717.000. També destaquen el Museu d’Història de Barcelona, el Parc Güell i la Fundació Miró, amb més de 500.000 assistents anuals cadascun.

Aquestes dades s’han donat en el marc del Dia Mundial dels Museus, que se celebrarà aquest dimecres. S’hi ha sumat també una novetat: la incorporació del primer paquet important de museus catalans, una dotzena, al Google art project. A tot el món, hi ha 775 museus que ja ofereixen als aficionats aquesta possibilitat. Fins ara només en tres museus d’aquí es podia veure el patrimoni que alberguen a través d’aquesta eina, entre els quals el MNAC. Un dels nous museus que permeten, a partir d’aquest dimarts, veure’n el ric patrimoni a través del Google art project és el Museu de Ciències Naturals.

El Departament de Cultura ha explicat que a final d’any d’altres s’hi afegiran, com el Museu Marítim i el Museu d’Història de Catalunya. La idea, segons la conselleria, és promoure internacionalment i reivindicar els fons museístics de casa nostra.