Són imatges d'ara fa 35 anys. El dimarts 21 d'abril de 1981, al Palau dels Esports un jove Bruce Springsteen de 31 anys, en plena efervescència creativa, tocava per primera vegada a Barcelona, dins de la seva gira Europea de The River. Més de persones van poder presenciar el mític concert pel mòdic preu de 900 pessetes de l'època. Jordi Bianciotto és un dels periodistes musicals més destacats especialitzats en la figura del Boss. Un dels bojos per Bruce Springsteen és Manel Fuentes. El periodista fins i tot ha format una banda tribut i s'atreveix a cantar les cançons del de Nova Jersey dalt de l'escenari. La seva professió també li ha permès entrevistar Springsteen i conèixer qui s'amaga darrere del mite. Sembla que el cercle es tanca. Bruce Springsteen torna, 16 concerts després, amb la gira del mateix disc recopilatori de The River, ara en versió ampliada. Una gira que ha agafat per sorpresa els seus seguidors com també ho ha fet l'anunci de la publicació de les seves memòries, escrites per ell, el 'Born to run', que es publicaran el proper 27 de setembre. Una bona oportunitat per coneixer el Boss més íntim.

Diuen que el que Bruce Sprigsteen va fer a Barcelona el 21 d’abril del 1981 entra dins la categoria dels grans concerts emblemàtics que ha viscut la ciutat, com ara el dels Beatles del 1965, el dels Stones al 76 o el de Bob Marley al 80. Les 7.500 persones que van poder accedir al Palau dels Esports del carrer de Lleida van pagar 900 pessetes per l’entrada. No era un concert de masses, tot i que Bruce Sprigsteen, amb 31 anys, començava a ser reconegut mundialment. Però l’èxit aclaparador li va arribar en la següent gira, la del 88, amb l’àlbum ‘Born in the USA’. En aquell 1981, però, els qui van assistir al concert van ser, en bona part, gent que coneixia la figura del Boss a través de les còpies pirates o “bootleg” dels seus concerts, com ara el ‘Live at Winterland’ i ‘Piece of resistence’. Per tant, amants del rock que també volien passar pàgina del recent cop d’estat del 23-F.

Jordi Bianciotto és periodista musical d”El Periódico’ i ‘Rockdelux’, i ja ha publicat dos llibres que repassen, fil per randa, les visites del Boss a la ciutat i a tot Espanya. Parlar amb ell és una classe d’història musical de Barcelona. Bianciotto recupera algunes de les anècdotes que van acompanyar Bruce en la seva primera visita a Barcelona. El periodista recorda que el cantant venia d’una família treballadora i sense formació universitària, però sempre arribava amb ganes de conèixer la cultura dels llocs on anava de gira. Una passió que el seu mànager, Jon Landau, es va encarregar de potenciar.

De Barcelona, explica Bianciotto, una de les primeres coses que van agradar al Boss va ser la part industrial que va veure tornant de l’aeroport i que li va recordar el seu Nova Jersey natal. Després es va interessar per la vida genuïnament barcelonina que va veure al Raval. També va quedar especialment impressionat per l’obra arquitectònica de Gaudí. El tret diferencial del bilingüisme i el català, apunten alguns experts, pot estar en la base de la suposada bona relació de Bruce Springsteen amb Barcelona. Hi ha altres detalls, però, que demostren la predilecció de Springsteen per la ciutat: per exemple, juntament amb Dublín, és l’única metròpoli europea on s’ha enregistrat i editat un concert en directe. Barcelona també ha servit per tancar alguna gira mundial de Springsteen i, en el cas d’aquesta última, iniciar la gira europea.