L‘Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, amb el suport d’empreses i entitats d’arreu de Catalunya, han organitzat un concert històric mai fet fins ara on, a banda d’oferir actuacions musicals, persones representatives del món cultural i social català també llegiran textos relacionats amb la llibertat. Així, les més de 80.000 persones que ompliran el Camp Nou podran gaudir de la lectura, entre cançó i cançó, de textos de Bertol Brecht, Dolors Miquel, Enric Cassasses, Jacint Verdaguer, Joan Margarit, Miquel Martí i Pol, Montserrat Abelló i Salvador Espriu, entre d’altres.

Els encarregats de llegir els textos seran Bonaventura Clotet, Sergi López, Isona Passola, Anna Sahun, Manel Esteller, Miquel Casas, Pere-Joan Cardona, Alícia Casals, Cristina Plazas, Ventura Pons, Joel Joan, Jordí Diaz, Josep Pedrals, Lluís Soler, Màrius Serra, Mathew Tree, Montserrat Carulla, Núria Feliu, Quim Masferrer i Sílvia Bel.

El programa

L’espectacle consistirà en un repàs de cançons estretament relacionades amb la llibertat. S’hi vol rememorar l’emblemàtic concert de Lluís Llach de l’any 1981, també celebrat al Camp Nou. Durant el transcurs de les actuacions es desplegarà un mosaic gegant amb el lema “Freedom  Catalonia 2014”, amb l’objectiu de fer un crit al món i de transmetre un missatge unitari. Els assistents tindran l’oportunitat de participar en aquest immens mosaic que cobrirà tot el camp amb l’eslògan en anglès, perquè la resta del món l’entengui, amb la data de 2014 perquè es considera que ha de ser l’any en què Catalunya celebri la consulta per a la independència.

Pel que fa a les actuacions musicals, el cartell és variat, extens i replet d’artistes nacionals i internacionals. El cantautor canari Pedro Guerra ha cancel·lat la seva participació en el concert perquè, segons l’artista, l’acte ha derivat en reivindicacions independentistes que no comparteix. També la cantant Mayte Martín ha anul·lat la seva actuació a última hora.

Projecció mundial

Més de 200 periodistes estan acreditats per cobrir aquest concert històric, 20 dels quals són de mitjans internacionals. BTVNoticies.cat en farà el seguiment en directe i explicarà amb detall tot el que passi des de l’inici fins al final. Diversos casals i comunitats catalanes a l’exterior també projectaran l’esdeveniment a nou ciutats d’arreu del món: Quèbec, Londres, Brussel·les, Santo Domingo, París, Mèxic DF, Buenos Aires, Edimburg i Lausana. Així mateix, els ajuntaments i casals de les ciutats de Perpinyà i l’Alguer també organitzaran trobades per seguir les actuacions.

També assistiran al concert gent vinguda de fora de del territori que creuen en la llibertat de Catalunya i demanen la seva independència amb “looks” tant singulars com l’estelada que llueix al cap aquest creador alemany. Ha viscut 29 anys a Califòrnia i fa només dos mesos s’ha instal·lat a viure a Barcelona, però comparteix totalment l’anhel d’independència del poble català.

Les entrades del Concert per la Llibertat s’han venut pràcticament totes, tot i que encara queden algunes per vendre d’entre les 10.000 que no tenen visibilitat a l’escenari. El Camp Nou obre portes a les 18 h però, ja des de les cinc de la tarda, al voltant del recinte, hi ha una fira d’entitats amb activitats per a tot els públics. Està previst que el Concert per la Llibertat tingui una duració de quatre hores i finalitzi a les 12 de la nit.

Llach farà l’actuació final

Un dels moment culminants de la nit serà quan Lluís Llach, acompanyat de tots els artistes, cantarà ‘Tossudament alçats‘ per cloure el gran esdeveniment. Llach tornarà a actuar davant del públic, sis anys després d’anunciar la seva retirada, i clourà el concert amb aquesta cançó escrita per ell l’any 2006 en què recull el sentiment popular de voler decidir el futur com a país d’una forma lliure i sense impediments. És per això, que l’organització l’ha escollida també com a símbol del concert.

Els polítics també hi seran

La delegació d’ERC, encapçalada per Oriol Junqueras, inclourà tota la plana major de la direcció del partit, així com el el portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, Alfred Bosch.

CDC estarà representada pel secretari d’Organització, Josep Rull, i pel vicesecretari general de Coordinació Institucional, Lluís Corominas. També hi assistiran set consellers de la Generalitat entre els quals destaquen la vicepresidenta, Joana Ortega, i el titular de la Presidència, Francesc Homs. El president de la Generalitat, Artur Mas, no hi podrà assistir per compromisos familiars (avui la seva filla es casa a Menorca). Tampoc no hi seran l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ni cap representant del PSC.

Representant ICV-EUiA hi seran els diputats Josep Vendrell i Joan Mena i, per part de la CUP, hi haurà, entre d’altres, els diputats Quim Arrufat i David Fernàndez. El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, representarà el sindicat a la tribuna de l’estadi.

Compromís amb el Banc dels Aliments

L’organització del Concert per la Llibertat i la Federació Catalana dels Bancs dels Aliments (FECATBAL) han organitzat una recollida massiva d’aliments amb motiu del gran esdeveniment. Dins del recinte del Camp Nou hi haurà vuit punts de recollida d’aliments i s’aconsella portar especialment llegums secs, conserves, conserves de peix i aliments infantils. L’acció està emmarcada dins la campanya “La fam no fa vacances” dels bancs dels aliments.

Desplaçar més de 80.000 persones

Al migdia les grues de la Guàrdia Urbana han començat a retirar els cotxes que estaven aparcats al voltant del Camp Nou per deixar via lliure a les més de 80.000 persones que s’acostaran a l’estadi del Futbol Club Barcelona per gaudir del concert.

 

Es preveu que a primera hora de la tarda els voltants del recinte estiguin ja plens de gent i es farà difícil l’accés amb vehicles privats. L’organització i TMB recomanen desplaçar-se amb transport públic ja sigui en metro, Tram o bé utilitzar les quatre línies d’autobús que arriben fins al Camp Nou.

El temps també acompanyarà per fer del Concert per la Llibertat una nit inoblidable. La previsió meteorològica diu que l’ambient serà molt agradable, amb pocs núvols i només una mica de fresca cap al final del concert, que fa recomanar als més fredolics que hi vagin amb una jaqueta prima de màniga llarga.