El Josep Lluís Romera és cantant del conjunt Xarxa, una de les tres formacions participants en la cantada d'havaneres del Bogatell. Quan la va començar a organitzar fa 14 anys al seu restaurant, la Vila Olímpica era molt petita. Ara aplega ja entre 3.000 i 4.000 persones. JOSEP LLUÍS ROMERA, coordinador artístic "Cada any tenim més gent, però no tan sols de la ciutat, sinó com som en aquest lloc tan emblemàtic i tan particular i tan important, doncs tenim gent que ens visita d'uns altres països, fins i tot." La cantada és part de la Festa Major de la Vila Olímpica, que va engegar ahir amb la lectura del pregó per part de Maria Roca, directora d'una escola bressol del barri molt ben valorada pels veïns. Al cartell hi havia tres conjunts d'havaneres: Xarxa de Barcelona, Llotja de Mar de Perpinyà, i 'Mestre d'Aixa', de Vilassar, encarregats d'encetar la vetllada. No hi ha havaneres sense cremat i teca. El Conrad feia anar de bòlit les brases per donar sortida a sardines i botifarres. "Són, me pareix, que uns 140-150 de sardines, uns 20 de botifarres i uns 10 o 12 de xistorres". Els preus, del tot competitius: de cinc a sis euros l'àpat, amb vi i pa amb tomàquet inclosos. "Aquest és un tipus de coses que ens agraden molt, perquè són coses que es fan a l'estiu, que es fan a l'aire lliure... Són tradicionals com les havaneres. A més a més, un pa amb tomàquet amb sardines recent fetes, això no té preu." És el pòrtic de la Festa major de la Vila Olímpica, però després de 14 edicions s'ha convertit també en la cantada d'havaneres més notable de la ciutat.

La cantada d’havaneres a la platja del Bogatell s’ha convertit, després de 14 edicions consecutives, en una cita assenyalada a l’agenda d’estiu de la ciutat. Tradicionalment s’hi apleguen entre 3.000 i 4.000 persones, però el fred ha fet que aquesta nit no n’hi hagi hagut més de 2.000.

La vetllada ha començat a les 21 h amb el pregó que marca l’inici de la Festa Major de la Vila Olímpica, que durarà tot el cap de setmana. Enguany, el discurs ha anat a càrrec de Maria Roca, directora de l’escola bressol Cobi, l’últim equipament que ha estrenat el barri.

Els grups Mestre d’Aixa, Llotja de Mar i Xarxa, que ja són uns habituals de la trobada, han interpretat cançons marineres. Perquè el concert fos accessible, les primeres files de cadires estaven reservades per a persones amb sordesa i se n’ha fet subtitulació en directe.

Més enrere, al llarg de la platja, moltes famílies han sentit les havaneres instal·lades en les seves pròpies taules i cadires, on han sopat les botifarres i les sardines que s’hi venien per cinc o sis euros (vi i pa amb tomàquet inclòs) o també els seus propis àpats. Al final, poc abans del castell de focs artificials que ha clos la vetllada, no hi ha faltat tampoc el rom cremat per a tothom.

Aquesta ha estat, a més una festa sostenible: totes les deixalles de la sardinada i la botifarrada s’han tractat com a residus orgànics per fer-ne compostatge, mentre que els envasos i estris de plàstic o de cartró s’han dipositat als contenidors corresponents. Quan la revetlla acabi, la platja quedarà un altre cop com nova.