El comunicador especialitzat en cultura, Andreu Rami, reflexiona sobre l’etern debat entre cultura i natura. La pandèmia del coronavirus ha revifat aquesta qüestió i han fet sorgir diverses veus que, tant de l’àmbit científic, com filosòfic, qüestionen aquesta dualitat i conviden a superar-la.

Aquest és l’eix temàtic del XV Cicle de Filosofia, organitzat pel consorci de Biblioteques de Barcelona. Les activitats del cicle Natura/cultura: superar el dualisme s’allargaran fins al 23 de febrer.

Un tresor oblidat

Francis Garcia, filòsof i coorganitzador del cicle, ha explicat al programa ‘reset’ què els va motivar a posar en marxa aquesta iniciativa, ara fa 15 anys. “Les biblioteques tenen un munt de llibres de filosofia que ningú agafa“, diu, i el que pretenien era “motivar la gent“, mitjançant aquestes xerrades, a “posar en funcionament aquests llibres”, que defineix com “una mena de tresor aparcat a les biblioteques“.

Les biblioteques tenen un munt de llibres de filosofia que ningú no agafa, són com una mena de tresor aparcat
Francis Garcia, filòsof i coorganitzador del Cicle de Filosofia

Els organitzadors fan un bon balanç d’aquestes primeres quinze edicions. Garcia reconeix que, a l’inici, “un cicle de filosofia era una cosa estranya, fins i tot per una biblioteca”. I, en canvi, ara “és un dels cicles amb més afluència de públic i dels més esperats cada any“, fins al punt que “hi ha gent que segueix els cicles any rere any”.

Fer viure el pensament

La voluntat del Cicle de Filosofia és “fer viure el pensament“, ha explicat Francis Garcia, “no escoltar simplement, sinó participar“. D’aquesta manera, els organitzadors han volgut “repensar” la utilitat del pensament, fugint de la idea que pretén resoldre els problemes presents “parlant d’autors morts o de fa vint segles“.

La inevitable idea del col·lapse

“El col·lapse ecològic té molt a veure amb una de les idees centrals de tot el que estem vivint en la pandèmia“, diu Garcia. Per això el cicle ha volgut reflexionar sobre el concepte de l’antropocè, que presumeix que “la humanitat pot tenir el control de pitjar aquesta tecla que ens pot portar al caos“. Però també sobre teories com la hipòtesi Gaia, que “ens diu que, en realitat, el planeta s’està defensant de nosaltres“.

El col·lapse ecològic té molt a veure amb una de les idees centrals de la pandèmia, hi ha diversos autors que feia dècades que ens avisaven que això passaria de manera inevitable
Francis Garcia, filòsof i coorganitzador del Cicle de Filosofia

En definitiva, segons el filòsof, la situació actual ha fet recuperar “un munt de teories de fa moltes dècades” de diversos autors que “feia molt de temps que ens avisaven que això passaria de manera inevitable“. La qual cosa, per Garcia, combat la idea, sovint generalitzada, de pensar que “la filosofia és un discurs buit“.

El sotmetiment dels individus

Una de les qüestions que més interessen i preocupen en Francis és “com la idea de la vida en majúscules està intentant imposar-se a la vida en minúscules, que és la vida individual de cadascun de nosaltres, i com ho estem acceptant tots”. Segons Garcia, és “estrany” comprovar que “estem arribant a uns nivells d’obediència i de sotmetiment que no eren esperables ni desitjables“.

Comparteix a: