Tres setmanes després que la tanquessin, la presó Model torna a ser notícia, però ara per motius culturals. Aquest dissabte s’ha inaugurat una exposició sobre la història del centre penitenciari, que té 13 personatges històrics com a fil conductor. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit la inauguració que s’ha fet al pati de la Model, amb la presència també de l’alcaldessa, Ada Colau.

Salvador Puig Antich, Lluís Companys o Francesc Ferrer i Guàrdia són alguns dels protagonistes en l’exposició de la presó Model, que es podrà veure a partir d’aquest dilluns, 3 de juliol, i fins al 26 de novembre. Amb el nom “La Model ens parla”, la mostra, comissariada per Agustí Alcoberro, fa un recorregut pels 113 anys de vida de la presó, considerada per molts com un mirall de la història política i social de Catalunya.

13 personatges històrics

El fil conductor de l’exposició són 13 personatges històrics. El primer és Ramon Albó, secretari de la Junta de Construcció de la Model en el moment de la inauguració de l’edifici, el 1904. El segueix Francesc Ferrer i Guàrdia, que va ser jutjat a la Model i afusellat a Montjuïc (1909) com a instigador intel·lectual de la Setmana Tràgica. Lluís Companys i Salvador Seguí continuen la història de la Model, tots dos empresonats aquí com a reclusos governatius. El 1925, Jaume Compte i Marcel·lí Perelló, militants independentistes i fundadors de La Bandera Negra d’Estat Català, van ser condemnats a presó pel complot del Garraf. Mossèn Salvador Balletbó va ser empresonat durant la repressió religiosa de la Guerra Civil i Josep Fortuny, alcalde de Mollet del Vallès durant la República, va ser tancat i afusellat durant la dictadura de Franco. La història continua amb Helios Gómez, impulsor del cartellisme revolucionari durant la Guerra Civil. Les sigles d’A. R., àlies “La Gilda”, va ser un cambrer detingut i empresonat per la seva condició d’homosexual (1955). Els 113 de l’Assemblea de Catalunya, detinguts durant una reunió a Barcelona, el 1973, són també presents a l’exposició.

També hi apareix Salvador Puig Antich, militant anarquista i últim executat pel garrot vil, el 1974. La mostra acaba amb Lluís M. Xirinacs, que va reivindicar l’amnistia dels presos polítics amb una plantada diària de 12 hores a les portes de la Model; i amb el Vaquilla, instigador de diversos motins a l’època de la Coordinadora de Presos en Lluita (COPEL).

Les visites obertes al públic, a partir del 3 de juliol

La d’aquest dissabte ha estat l’obertura d’una mostra per la que s’espera que passin milers de persones. De fet, des que es van obrir les inscripcions, ja s’hi han inscrit més de 25.000 persones a través del web habilitat pel Departament de Justícia.

A la inauguració oficial hi han assistit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, entre d’altres. Colau s’ha emocionat en el moment de llegir el testimoni d’un mestre republicà que va estar pres a la Model i va ser afusellat al Camp de la Bota. El cantant i diputat de Junts pel Sí Lluís Llach ha tancat l’acte interpretant “a cappella” ‘L’estaca’ i la coral del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ‘Els segadors’.