Ja hi ha 25.000 inscrits per veure l’exposició de la Model

“La Model ens parla” s’inaugurarà el 3 de juliol i es podrà visitar fins al 26 de novembre

Unes 25.000 persones ja s'han inscrit a les visites guiades a la presó Model que organitza el Departament de Justícia del 3 de juliol al 26 de novembre. La majoria d'hores en cap de setmana fins al setembre ja estan agafades i de juliol i agost no queden gaires places disponibles, tampoc entre setmana. "La Model ens parla" permetrà al visitant conèixer el dia a dia dels interns i la història del centre penitenciari. En una de les galeries s'han dedicat 13 cel·les temàtiques que expliquen diverses etapes de la Model a través de personatges emblemàtics que hi han estat presos.

La visita a l'exposició "La Model ens parla. 113 anys, 13 històries" es farà en grups de 20 persones que sortiran cada quart d'hora de les 10 a les 18.15 h des del pati d'accés al centre penitenciari que dona al carrer d'Entença. Els acompanyarà un guia durant l'hora i 30 minuts que dura el recorregut. Primer es travessaran un per un els tres cancells pels quals passaven els interns quan entraven i sortien de la presó, s'arribarà al panòptic i, des d'allà, es visitaran tres galeries.

L'antiga quarta galeria s'ha deixat pràcticament intacta i els visitants la podran recórrer lliurement per veure com vivien els interns i entrar a algunes de les sales comunes com la biblioteca o la perruqueria.

La primera galeria també es podrà visitar i s'hi explicarà el model penitenciari de Catalunya.

La cinquena galeria estarà dedicada a la història de la Model i als personatges emblemàtics que hi han estat. S'han habilitat 13 cel·les temàtiques amb plafons, escenografia i recursos audiovisuals, cadascuna dedicada a una etapa històrica i moltes de les quals lligades a un personatge destacat que va ser a la presó com ara Lluís Companys, Salvador Puig Antich, Francesc Ferrer i Guàrdia o el Vaquilla.

La visita també passa pel pati d'esports de la presó on s'ha muntat una instal·lació de miralls a l'interior de la qual es podrà veure l'evolució dels entorns de la presó Model des que es va inaugurar a principis del segle XX fins a l'actualitat.

Inauguració oficial

L'exposició obrirà portes dilluns, 3 de juliol, però aquest dissabte se'n farà la inauguració oficial. Serà a les nou del vespre i hi assistiran el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. Hi actuarà Lluís Llach, que interpretarà "a cappella" 'L'estaca' i la coral del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, que tancarà l'acte amb 'Els segadors'.