Canviar castellers per pantalles. Aquesta és l’essència del Castelloscopi, la instal·lació audiovisual que estan preparant els Castellers del Poble Sec. L’estructura simularà un 3d7 i es vestirà amb uns 25 monitors. Cadascun reproduirà un vídeo en què es veurà com es viu el castell en cada posició de la pinya, el tronc i el pom de dalt.

Aquesta obra de videoart tindrà un doble objectiu, pedagògic i sociològic. D’una banda, donarà a conèixer especialment les diferents funcions dels castellers de la pinya, sovint desconegudes perquè queden amagades. Per exemple, demostrarà que les crosses, situades ben al mig del nucli de la construcció, queden a les fosques i no veuen el castell. En la vessant social, posarà en relleu que gent de diferent complexió i edat té el seu lloc en un castell.

El vídeo subjectiu d’una enxaneta coronant el 3d7 dels bandarres a la Via Catalana és el primer que surt a la llum, però un equip de sis persones treballen en el projecte des de fa mesos. Per dur-lo a terme, hi participen un arquitecte, un informàtic, un tècnic audiovisual, una sociòloga i una pedagoga.

Ja tenen bona part del material, enregistrat amb unes ulleres que porten una càmera incorporada i a les quals han tret els vidres. Aquesta tardor acabaran les gravacions i se centraran en el muntatge. El pas següent serà obrir una campanya de micromecenatge per finançar el projecte. Els bandarres preveuen tenir-lo enllestit durant els primers mesos de l’any que ve, per celebrar el 15è aniversari de la colla.