La majoria dels visitants han pagat els cinc euros que costa l'entrada general sense qüestionar-se gairebé res. Molts són turistes acostumats a viatjar i a qui no sorprèn que monuments com aquest del Castell de Monjuïc siguin de pagament. "És la primera vegada que vinc a Barcelona. No sabia que s'havia de pagar per entrar al Castell, però no em sembla exagerat." "No sabíem que s'havia de pagar, però imaginàvem que sí. Si és un preu per mantenir les instal·lacions, creiem que és just." Els que sí que han passat per caixa molestos, malgrat que entenen que s'han de cobrir despeses de manteniment, són els veïns de Barcelona. "A i m'ha semblatn que per ser d'aquí no hauriem de pagar res, igual que el Park Güell que tinguis que pagar per entrar em sembla que no està bé." Tot i que eren una minoria també hi ha hagut algun grup d'estudiants universitaris que quan han sabut que havien de pagat han girat cua i han gaudit des castell des de fora. Els que continuaran entrant-hi gratis són els menors de 16, igual que els que tinguin la targeta rosa o el carnet BCNcultural. Els diumenges a partir de les tres de la tarda serà l'únic moment de la setmana en què tothom podrà accedirhi sense pagar, a banda de les festes assenyalades com Santa Eulàlia o la Mercè.
A partir d’aquest dilluns, abans de visitar el Castell de Montjuïc cal passar per la taquilla. Les entrades generals costen cinc euros. Els visitants més grans de 65 anys, les persones a l’atur, les famílies nombroses i monoparentals i els usuaris del carnet de biblioteques es podran acollir a una tarifa reduïda de tres euros. En total es calcula que a l’any visiten el castell un milió de persones. Per entrar-hi gratuïtament caldrà anar a la fortificació els diumenges a la tarda o en dates assenyalades com la Mercè o Santa Eulàlia. A més, es crearà el carnet Viu el Castell. Per vuit euros permetrà accedir al recinte tants cops com es vulgui. L’empresa Magma Cultura és l’encarregada de la gestió de les visites i les activitats culturals.
L’Ajuntament vol redefinir i potenciar el castell com a espai cultural. Per això, el consistori calcula que hi cal una inversió d’entre 60 i 70 milions d’euros. De moment, es farà una injecció inicial de nou milions i s’espera recaptar 1,3 milions més amb la venda d’entrades.
Algunes de les actuacions que es faran per millorar la fortificació és la rehabilitació dels patis d’armes, la neteja de l’antic museu militar, la millora de la seguretat a la terrassa i l’accessibilitat i la senyalització museística. També es vol obrir espais que fins ara no es podien visitar com la torre o els calabossos.