La relació és clara. A partir de dilluns, per visitar el Castell de Montjuïc s'haurà de pagar. Aquesta tarda era un anar i venir de barcelonins i turistes que han aprofitat les últimes hores d'entrada lliure. "Segurament trigarem a venir fins que no es tornin a fer jornades d'aquestes en què els museus són gratis." "El manteniment té un cost i tot això s'ha de pagar, no?" "Jo entenc la necessitat de cobrar l'entrada per mantenir aquest espai, però pels turistes és molt, perquè aquí ja hi fem molta despesa." A partir de dilluns, entrar al Castell de Montjuïc costarà cinc euros. Els jubilats, les persones aturades o els que tinguin el carnet de biblioteques pagaran l'entrada reduïda de tres euros i per als visitants habituals, es recomana l'abonament anual de vuit. L'únic dia de la setmana que continuarà sent gratuït seran els diumenges a partir de les tres de la tarda. Els menors de 16 anys sempre podran entrar-hi gratis, igual que els que tinguin la Targeta Rosa o el Carnet BCNCultural. "És un dels pocs llocs que quedava sense pagar. Ja han posat el Parc Güell de pagament i és algo que em sembla que s'haurien de respectar." "És algo que no em sembla positiu perquè això d'aquí és quedarà sense gent. La gent no voldrà venir. Igualment tot el comerç que hi ha aquí dintre, que és poc però hi és, acabarà desapareixent." Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament preveu ingressar, aquest 2014, 1.300.000 euros. L'objectiu és potenciar aquest espai cultural organitzant noves visites guiades, posicions i també activitats per les escoles. Com cada dia, el recinte ha tancat portes a les sis tarda. Per alguns, la darrera oportunitat serà demà.

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament preveu ingressar 1,3 milions d’euros. L’objectiu és potenciar aquest espai cultural i organitzar més visites guiades, activitats escolars i exposicions amb aquests diners.

Hi ha visitants que entenen la necessitat de finançar el castell per fer-hi més i millors activitats. D’altres es queixen que cada cop hi ha més recintes a la ciutat on s’ha de pagar per entrar, com ara el Parc Güell. També hi ha turistes que consideren que l’entrada incrementa de forma prou considerable el seu pressupost de visita a la ciutat i que, molt probablement, n’hi haurà que deixin de visitar el Castell de Montjuïc si hi han de pagar.

L’entrada general serà de cinc euros. Només les persones jubilades, aturades o bé les que tinguin el carnet de biblioteques pagaran una entrada reduïda de tres euros. Els que hi vagin habitualment podran pagar un abonament anual de vuit euros.

Els que podran continuar entrant de forma gratuïta seran els menors de 16 anys, els pensionistes que tinguin la targeta rosa i els titulars del carnet BCNCultural. Els diumenges a partir de les tres de la tarda serà l’únic moment de la setmana en què tothom podrà entrar sense pagar, a banda de les festes assenyalades com Santa Eulàlia o la Mercè.