Aquest cap de setmana els Castellers de Sants celebren el 29è aniversari i, tot i que el plat fort de la festa serà diumenge, aquest dissabte ja hi ha hagut un dels actes més esperats: l’actuació de vigílies amb el castell de dones, una construcció que porten fent des del 2007, però que no ha estat possible fer aquests dos darrers anys per la pandèmia.

Hi han participat 60 dones, que han fet un 3 de 6 amb agulla a la plaça d’Osca. “El més complicat és fer la pinya només de dones”, admet Marta Xarles Ribes, portaveu del castell de dones de Sants. De fet, “els castells han canviat moltíssim des que les dones van passar a formar part de les colles”, explica una de les participants. Ara es poden fer més pisos, ja que a partir de quarts i quints acostumen a ser dones. Abans, en canvi, els homes no podien suportar tant de pes.

La idea és visibilitzar aquesta força, empoderar les dones de la colla i de la resta de colles. -Demostrar- que podem agafar posicions més tècniques de les que estem agafant”.
Marta Xarles Ribes, portaveu del castell de dones de Sants

Als actes d’aquesta tarda també hi ha participat la Colla Jove dels Castellers de Sitges. Al matí s’ha fet una xerrada sobre els 125 anys de l’annexió del barri de Sants a Barcelona.

L’acte principal de commemoració, aquest diumenge

Durant tota la setmana hi ha hagut activitats per commemorar l’aniversari dels Borinots, però l’acte central serà l’actuació d’aquest diumenge. A la jornada, a la plaça de Bonet i Muixí, hi participaran els Castellers de Vilafranca i els Xiquets de Tarragona.

A més, també s’ha organitzat una ruta gastronòmica en 24 establiments de Sants que acaba aquest dissabte. Els bars i restaurants han preparat una tapa o plat específic per l’aniversari dels Borinots. En cas de demanar-la, els clients poden participar en el sorteig d’un val de 20 euros de descompte en alguns d’aquests establiments. Només cal penjar la foto amb les etiquetes #TastetBorinot i @calborinot i @d.o.sants.