El projecte comunitari Raval Estiu Educatiu proposa a infants i joves del Raval, fins a la tornada a l’escola del setembre, una trentena d’activitats gratuïtes de lleure educatiu a casals i campaments urbans, entre altres propostes. Enguany arriba amb dues novetats: d’una banda, les ofertes lúdiques i educatives s’amplien a les franges d’edat de zero a tres anys i per a joves de més de 16 anys i, de l’altra, s’ha elaborat un mapa amb 17 propostes de franc i obertes a tothom en el qual es recullen diferents refugis climàtics, espais per llegir, jugar i fer esport.

Cultura i oci lliure de calor

Raval Estiu Educatiu va néixer el 2020 per oferir activitats de lleure educatiu als infants i joves del barri. Atesa la bona acollida de la primera edició i tenint en compte que les oportunitats educatives a l’estiu depenen, en gran part, de la capacitat econòmica de les famílies, es va decidir continuar oferint-lo. I cada any hi incorporen novetats. Enguany han programat activitats per als més petits, de zero a tres anys, així com per als joves de més de 16 anys.

El Raval, tal com explica Anna Lite, coordinadora del projecte, “durant les nits més caloroses, al Raval pot haver-hi tres o quatre graus més respecte a altres barris més perifèrics. És interessant que els equipaments també es corresponsabilitzin i que aquests espais públics puguin ser llocs de confort i de relació amb els veïns i veïnes que viuen aquí”.

Durant les nits més caloroses, al Raval pot haver-hi tres o quatre graus més respecte a altres barris més perifèrics”
Anna Lite, coordinadora Raval Estiu Educatiu

Projecte comunitari

Equipaments culturals, entitats socioeducatives i serveis municipals del Raval s’han unit per quart any consecutiu amb les organitzacions que promouen les activitats d’estiu al barri. Aquest és el cas de la Biblioteca Sant Pau. Des del començament ha funcionat com a refugi climàtic. Aquest any, tal com explica Ester Olius, de l’àrea infantil de la biblioteca, “Col·laborem amb dues escoles bressol del barri, la Canigó i la Mont Tàber. Ens han cedit material i així poden fer contacontes per als més petits“.

Col·laboració dels grans equipaments culturals

El Liceu és un dels grans equipaments culturals que col·labora amb aquest projecte des d’un principi. I ho fa amb Liceu Aprèn, amb la idea, segons explica Gemma Pujol “que coneguin, primer de tot, el Liceu, i la forma és amb tallers que toquin l’òpera, la dansa, la música en general. Es tracta que se sentin a casa i puguin tornar a venir quan ells vulguin”.

Que coneguin, primer de tot, el Liceu, amb tallers que toquin l’òpera, la dansa, la música en general”
Gemma Pujol, Liceu Aprèn

Mireia Planas, educadora a la Fundació Pere Tarrés, “creu que tallers com el del Liceu ajuden molt els nens a l’expressió corporal i de sentiments“. Durant la pandèmia, assegura, “vam veure que hi havia molts problemes d’expressió de sentiments i d’emocions, i veiem que a través de la música poden expressar tot allò que porten a dins”.

Tallers com el del Liceu ajuden molt els nens a l’expressió corporal i de sentiments”

Raval Estiu Educatiu, a més de l’oferta d’activitats, enguany proposa una ruta d’equipaments per combatre les altes temperatures. Els 17 espais inclosos en aquesta ruta, com ara el Centre d’Arts Santa Mònica, estan oberts a tothom i es poden utilitzar gratuïtament fins al 15 de setembre.