L’Ateneu Popular 9 Barris s’ha proposat un repte aquest cap de setmana: que el públic gaudeixi del Combinat de Circ 59 sense donar importància al fet que l’escenari el comparteixen persones amb diversitat funcional i sense. “Volem trencar imatges preconcebudes sobre les persones amb diferents capacitats. Volem que la gent vegi un espectacle sense etiquetes“, afirma en Danilo Faccelli, codirector de l’espectacle juntament amb Jordi Mas.
Circ sense etiquetes
De fet, volen que no sigui ni notícia ni excepció una obra com aquesta, però des del Grup de Treball d’Accessibilitat de l’Ateneu són conscients que el camí per aconseguir-ho és donar-hi visibilitat. “La intenció és ampliar la diversitat d’artistes a escena i que puguin treballar de manera normal en una companyia, alhora que exerceixen el dret a la creació”, explica Javier Casado. De fet, l’equipament està especialitzat en circ social i ofereix tallers de circ a gent gran, joves i persones amb diversitat funcional.
Escenaris amb barreres
Un dels artistes és Óscar Hornero, clown i malabarista. Assegura que al circ tot és esforç perquè és una disciplina complexa, però sovint es troba amb una barrera pitjor. “S’ha de fer un esforç en accessibilitat, perquè els teatres estiguin adaptats per al públic; ara bé, si hi vols actuar, sols trobar-te amb escales per pujar a l’escenari“, lamenta. En el cas de l’Ateneu Popular 9 Barris, un elevador li permet pujar amb la cadira de rodes sense problemes. L’espectacle també serà adaptat per al públic, amb audiodescripció, bucle magnètic i subtítols, a més d’un espai reservat per a cadires de rodes.
L’Óscar espera que més projectes copiïn iniciatives de circ divers com aquest, o per exemple, el Circorts. De moment seran dues sessions, dissabte a la nit i diumenge a la tarda, ja que els combinats de circ de l’Ateneu Popular 9 Barris es basen en això, són espectacles efímers creats en una setmana. En aquest cas, els vuit artistes han tingut dues setmanes.
Una reivindicació més pel Dia Mundial del Circ
L’espectacle s’inclou en la programació commemorativa del Dia Mundial del Circ, que es fa el tercer dissabte d’abril per promoure’n el valor i l’aportació cultural. També s’ha previst una taula rodona i l’espectacle ‘Cirque Pardi’, de la companyia Rouge Nord, dissabte a la tarda. Tot amb l’eix vertebrador de la diversitat i la inclusió, en un món on sempre es busca el més difícil.