Són persones de més de 65 anys, però l’edat no els impedeix fer malabars, equilibris o acrobàcies de terra. El Gran Circ és ja un curs consolidat a l’Ateneu Popular 9 Barris, bona prova d’això és que aquest curs una vintena de persones s’han animat a participar dels tastets de circ que es fan com a prèvia a l’inici de les sessions.

Aquest curs neix d’un projecte comunitari en què participen els plans comunitaris de les Roquetes i Verdum, el Casal de Gent Gran de les Roquetes, l’Agència de Salut Pública i els CAP propers. Tots han apostat pel circ com una opció per promoure l’envelliment actiu i millorar l’estat de salut global dels participants.

Pujar al trapezi amb 89 anys

La Maria, als 89 anys, ha estat enguany una de les imatge del cartells de reclam per als tastets. És el quart any que participa en el curs i repeteix perquè vol continuar perfeccionant la tècnica al trapezi. “M’he tret moltes pors de sobre. M’encanta fer figures al trapezi, és un guany físic però també va molt bé per a exercitar la memòria“, comenta mentre practica els equilibris.

Aquesta setmana ha estat un moment de retrobaments per a molts participants. “Som com una família”, explica la Joaquina, que ha fet 80 anys. “Ens ajudem els uns als altres a fer exercicis que milloren l’equilibri, la ment i el cos”, afegeix. D’aquesta manera cadascú s’adapta al seu ritme i sense pors.

Cada any se sumen més homes al curset

Un factor a destacar en el grup d’assistents d’aquest any és l’increment de presència d’homes interessats a fer circ. Fins ara la majoria eren dones però s’hi han incorporat cares noves com el Manuel, amb 76 anys. “Em van comentar que aquí es podia fer gimnàstica i m’he apuntat al curs”, comenta. En Manuel es defineix com un “tot terreny” que es mou ” més que els preus del Born” i a l’ateneu hi ha trobat un espai ideal per continuar actiu alhora que també treballa la memòria.

El Joan és un dels pocs homes veterans del curs, aquest és el tercer any que hi participa. “Aquest any hi ha molt d’interès, i per a mi ja és la tercera temporada. M’hi vaig sumar perquè la meva neta ja feia temps que practicava circ i em vaig assabentar que jo també en podia fer”, comenta. Des d’aleshores no ha faltat a cap classe. “No vinc més perquè tinc moltes coses a fer com sortir a caminar, estudiar idiomes… la jubilació s’ha d’aprofitar“, afegeix.

El circ social, un dels emblemes de l’ateneu

Aquesta és una de les apostes de l’Ateneu Popular 9 Barris per aprofitar l’anomenat circ social. Una vessant d’aquesta art que permet treballar amb gent gran, adolescents, persones amb discapacitat. L’equipament, a més de posar-lo en pràctica, també forma professionals en circ social per tirar endavant aquestes tècniques. A més, forma part d’una xarxa d’equipaments europeus que treballen la integració i la inclusió social a través del circ.