noves paraules catala 2023

Aquest dilluns, 12 de desembre, s’ha obert el període de votació del neologisme de l’any 2022. Fins al dijous, 22 de desembre, es podrà votar algun dels 10 neologismes triats per l’Observatori de Neologia de la UPF i l’Institut d’Estudis Catalans, les entitats organitzadores de la iniciativa.

Els mots proposats i entre els quals podran elegir les persones que participin en la votació són: “birra”, “metavers”, “micromobilitat”, “nanosatèl·lit”, “poliamor”, “revictimització”, “salut mental”, “submissió química”, “tuti” i “violència vicària”.

“Birra”, un mot antic que opta a ser “nou”

Cada any es proposen paraules que no són al Diccionari de la Llengua Catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) i que són noves, o l’ús de les quals ha tingut un augment de freqüència considerable. Com a novetat, enguany s’ha decidit que una de les 10 paraules sigui simplement un mot força antic i usat que es troba a faltar en el diccionari i, en aquest cas, es tracta de “birra”.

Finalitzat el període de votació, el dia 23 de desembre es farà públic el neologisme guanyador de l’any 2022. A més, com cada any, el neologisme guanyador serà discutit per la Comissió Lexicogràfica de la Secció Filològica de l’IEC com a candidat per incorporar-se al diccionari normatiu.

Una iniciativa per acostar la llengua

La campanya per escollir el neologisme de l’any és una iniciativa que pretén fer visibles els temes que interessen a la societat i acostar la llengua als parlants. Amb aquest objectiu, se’ls ofereix la possibilitat d’opinar sobre el neologisme que voldrien veure incorporat al diccionari normatiu. Aquest és el novè any consecutiu que l’Observatori de Neologia de la UPF organitza conjuntament amb l’Institut d’Estudis Catalans la votació per escollir el neologisme de l’any.

En l’edició de l’any passat, hi van participar 8.045 persones i el neologisme guanyador va ser “negacionisme“, en el context de la pandèmia sanitària. En anys anteriors, els neologismes guanyadors van ser: “estelada” (2014), “dron” (2015),  “vegà/ana” (2016), “cassolada” (2017), “sororitat” (2018), “emergència climàtica” i “animalista” (2019) i “coronavirus” (2020).