Els fanalets de Reis, la tradició que els nens esperin els Mags d’Orient amb llums a les cavalcades, es manté a moltes poblacions catalanes, però a Barcelona s’ha perdut. Per això, ha començat a moure’s a través de les xarxes socials una campanya per recuperar el costum. A Gràcia ja s’estan fent tallers per als infants, per reintroduir els fanalets a la cavalcada de les carteres reials.

La tradició dels fanalets de Reis és anterior a les cavalcades que coneixem avui en dia. Aquestes desfilades daten del segle XIX, però abans ja hi havia el costum d’esperar els Mags d’Orient amb fanalets, torxes o atxes per il·luminar el camí cap a les llars. Ara, l’activista cultural Guillem Roma ha decidit impulsar una campanya a través de Twitter i d’un bloc on anima a recuperar aquest costum a Barcelona. Explica que és important “que la gent sigui conscient que existeix aquesta tradició” perquè considera que és “molt maca i útil, perquè l’infant, quan va amb el fanalet a la desfilada, se sent partícip de la festa”. Per Roma, aquesta és la definició de festa popular, ja que si només ets un espectador, aleshores es tracta d’un espectacle i no d’una festa.

Quan els Reis venien de Collserola

A Gràcia, la tradició dels fanalets s’està treballant a través de tallers amb infants de les escoles del barri organitzats per la Fundació Festa Major de Gràcia, que és l’entitat organitzadora de la cavalcada de les Carteres Reials. Segons Joan Sánchez, gestor cultural de la fundació, seria interessant recuperar aquest costum, ja que va ser important “a la Vila de Gràcia quan encara era una vila independent”. Sánchez explica que “el fet d’anar a buscar els Reis i rebre’ls amb fanalets, torxes i atxes era un fet comú en tots els pobles del pla de Barcelona quan els nens encara creien que els Reis venien per la part de Collserola”.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Cavalcades de Reis als barris 2019: recorreguts i horaris (MAPA)” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/cultura/cavalcades-reis-barris-barcelona|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

La importància del llum per Nadal

La fundació, a més, ha organitzat l’exposició ‘Temps de llum”, sobre la importància de la il·luminació durant l’època nadalenca. Segons explica Guillem Roma, Nadal coincideix amb el solstici d’hivern -la nit més llarga de l’any- i “sempre hi ha hagut la necessitat humana de, en aquests moments tan foscos-, il·luminar les vides de la gent. Les torxes dels Reis, els focs de Nadal, tots els enllumenats dels carrers”. Ara, amb la campanya esperen que, de la mateixa manera que va passar amb el tió als anys 70, es pugui recuperar la tradició dels fanalets i que la llum torni a il·luminar l’arribada dels Reis.