Queden pocs oficis en què l'única manera de dominar-los és traspassant els coneixements de mestre a aprenent. Un d'ells és el d'impressor tipogràfic. El Ferran va aprendre la feina del seu pare, que va obrir aquesta imprempta a principis dels anys 60. La irrupció de la impremta digital, però, va fer que el volum del negoci baixés, i fa uns anys el Ferran es va plantejar tancar. L'arribada d'un grup de dissenyadors i il·lustradors, però, va revitalitzar aquestes màquines. FERRAN FANDOS, impressor tipogràfic "La gent té un interès perquè finalment és un procés gràfic que ha durat 500 anys, gutemberg fins ara. Han anat canviant les màquines però bàsicament ha sigut el tipus mòbil, el mateix. Llavors clar, no perquè ara tenim una tecnologia nova i uns sistemes nous d'impressió 500 anys que té el gremi de Barcelona, és oblidar molt." El grup de dissenyadors i il·lustradors es va constituir en una associació: l'Automàtica. El contacte amb aquestes màquines antigues els ha obert nous horitzons, més enllà de la pantallà d'ordinador a la qual estaven acostumats fins ara. MARCEL PIÉ realitzador i dissenyador "El poder tenir contacte directe amb el procés d'impressió i amb les màquines et dones molt més compte de tots els inconvenients o possibilitats que et dóna aquestes màquines, aquests papers i aquestes tintes." Però aquesta impremta torna a estar en perill. La llei d'arrendaments urbans fa que L'Automàtica no pugui fer front al nou lloguer, i l'única solució seria canviar de local. Transportar les màquines i condicionar l'espai també és molt costós i la solució ha estat recórrer al micromecenatge. Tot per aconseguir que aquestes màquines se salvin un cop més i continuïn fent la seva feina.

L’Automàtica és una associació autogestionada i sense ànim de lucre formada per diversos dissenyadors, il·lustradors i artistes. Es va crear el 2011 per fer-se càrrec d’una impremta tipogràfica situada al carrer d’en Grassot. La impremta va obrir el 1963 i el fill del fundador, Ferran  Fandos, que també forma part del nou projecte, és qui s’encarrega d’explicar el funcionament de les màquines. Amb la nova Llei d’arrendaments urbans, l’entitat, però, no pot fer front al nou lloguer, i per això l’única alternativa que tenen és canviar de local. El transport de les impremtes és molt costós i també el condicionament d’un nou espai. Per finançar aquests moviments han iniciat una campanya de micromecenatge.

A més de fer treballs per a ells mateixos, els membres de L’Automàtica també fan feina per d’altres clients i tallers per explicar i ensenyar el funcionament d’aquestes peces tan antigues.