Els estudiosos de la música de Raimon Pelegero (1940) tenen a partir d’ara un nou espai per explorar la trajectòria artística del cantant: la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca de Catalunya. La institució es fa càrrec de la conservació i difusió del fons audiovisual de Raimon, que recull un total de 176 audiovisuals que recorren més de quatre dècades (1966-2011) de la carrera del músic i també de la història cultural del país. El material cedit pel cantautor ha arribat en diversos formats (VHS, Betacam, Beta) i s’ha digitalitzat a la institució.

Principalment es tracta de concerts, entrevistes, reportatges televisius, espots publicitaris i programes emesos en televisions com BTV, TV3 o TVE. Amb el títol ‘Un espagnol chante’, la televisió francesa va emetre el 1966 el primer reportatge sobre el cantautor, que s’emmagatzemarà a la Filmoteca. D’entre els concerts destaquen els que va fer Raimon a l’Olympia de París (2006), al Palau Sant Jordi (1993) a Tòquio i Hiroshima (1992) o a la seva ciutat natal, Xàtiva (1997).

La passió del cantautor per la literatura també hi té el seu lloc. El fons aplega 21 gravacions de ‘Literal’, el programa literari de TVE-Catalunya presentat per Raimon, en què el músic va tenir l’oportunitat d’entrevistar escriptors com Maria Mercè Marçal, Jesús Moncada, Joan Brossa o el seu estimat Joan Fuster. Com a curiositat també s’hi pot trobar un fragment del film ‘De Madrid a la luna’, que inclou imatges de la Universidad Complutense del maig de 1968.

Al llarg de la seva història la institució ha rebut 85 llegats procedents d’institucions i també arxius personals vinculats a la cinematografia però aquesta és la primera vegada que la institució rep el fons d’un músic. L’inventari de títols estarà disponible properament en el catàleg bibliogràfic i el repositori, i les gravacions es podran consultar des de la Filmoteca.