N'hi ha de verdures, de sobrassada i mel, d'anxoves i també la més clàssica, de patates. Totes i cada una amb la gràcia de qui les ha cuinat. "La truita és d'escarxofa amb alls tendres i és una recepta que feia molt la meva àvia i ens agradava molt." "És una tortilla de calabacin: huevos, sal... Solo un pequeño detalle, la hice en el horno." Un cop presentades les truites és el torn del jurat, que les ha de valorar segons criteris com el gust, la presència i l'originalitat. I no és una feina fàcil. MERITXELL ANÉ, membre del jurat "M'estic fixant a veure de presentació quina és la més bonica i original i després ja vindrà el moment que haurem de tastar per veure l'originalitat del farciment i cocció." El concurs de truites als mercats és un clàssic de Dijous Gras, que dóna el tret de sortida al Carnestoltes. CARLES AGUSTÍ, comissionat de participació ciutadana i associacionisme "Fa tres anys que organitzem aquest acte de rebuda dels ambaixadors del rei Carnestoltes, que és l'avantsala del que aquesta tarda és l'arribo del rei Carnestoltes i l'inici de la festa de Carnaval." A partir d'avui i fins Dimecres de Cendra, 6 dies de disbauxa i gresca.

Bacanal fins Dimecres de Cendra

El Mercat de Sants ha acollit el primer tast del Carnaval en una combinació de gastronomia i disbauxa. L’habitual concurs de truites del Dijous Gras ha aplegat cuiners i tastaolletes que s’han apropat al recinte per degustar els plats, d’una àmplia gamma de gustos. El jurat ha hagut de valorar entre truites molt variades: des de sobrassada i mel, anxoves o carxofa i alls tendres fins a les clàssiques de patates amb ceba o carbassó. El gust i la cocció, però, no ho són tot. El tribunal també ha tingut en compte criteris com la presentació o l’originalitat del farciment.

En la categoria Que Bona! s’ha endut el premi la truita de patata i ceba caramel·litzada del Manel Reyes. El reconeixement a la millor presentació ha estat per a la Lídia Tusets, per un plat de mongeta i botifarra. El jurat ha premiat l’originalitat de la Susana per la truita d’espinacs que combinava panses i pinyols amb escalivada i formatge de cabra. El Francisco López ha estat reconegut a través d’un concurs de Facebook en la categoria Que Divertida! i la Rosa Chillida ha rebut el premi per una truita de bacallà i espàrrecs pel plat mariner.

A mig matí la cuina ha donat pas a la festa amb l’arribada dels set ambaixadors de Carnestoltes, que representen cada una de les antigues viles de Barcelona. Disfressats amb vestits de colors llampants i acompanyats de músics, els ambaixadors han recorregut les parades del mercat mentre el jurat decidia els guanyadors.

Barcelona dóna protagonisme a la Ribera

El comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, ha explicat a Barcelona FM que un dels objectius és la “recuperació històrica” del que havia estat la festa. Agustí ha dit que una de les filosofies del Carnaval és que no se centri “en un sol esdeveniment sinó en tot el que es fa a la ciutat”, i ha destacat les 34 rues que dissabte recorreran els 10 districtes de Barcelona.

Tot i l’objectiu de fer arribar la festa a tots els racons, el Carnaval 2015 pretén tornar el protagonisme al barri de la Ribera per recuperar “el carnaval de fa dos o tres segles a Barcelona”, que va arribar a ser “un dels més importants del món segons els escrits de l’època”. De fet, els carrers de la Ribera acolliran aquest dijous l’Arribo del rei Carnestoltes, interpretat per Pau Riba.

El punt àlgid del Carnestoltes es produirà durant la festa de la Taronjada, diumenge a les 16.30 h a El Born Centre Cultural. Per tercer any s’ha preparat una coreografia perquè tots els assistents la ballin. L’Ajuntament va difondre un vídeo en què es mostra la coreografia de ‘Happy’, la cançó escollida per a l’ocasió. Podeu consultar el programa complet del Carnaval en aquest enllaç.