En la presentació d’aquesta exposició, la directora adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Duran, ha expressat el seu “suport i condol” a totes les víctimes dels atemptats, així com un “sentiment d’afecte pels companys del Louvre”. Per la seva banda, el cap del Departament d’Arts Gràfiques del museu parisenc, Xavier Salmon, ha volgut “dedicar l’exposició a les víctimes dels atacs” i ha assegurat que “compartir els valors culturals, el patrimoni històric i l’artístic és una prova de generositat que porta al millor coneixement de nosaltres mateixos”.

[Imatge: El restabliment de la navegació. Museu del Louvre © RMN-Grand Palais – Foto C. Chavan]

Material inèdit
L’exposició està integrada per 78 obres, bona part de les quals veuen la llum per primera vegada des del segle XVII. En sobresurten 37 cartrons, obra de Charles Le Brun, bona part dels quals es mostren al públic per primera vegada. L’acord que el CaixaForum i el Louvre mantenen des de fa sis anys ha permès la restauració, a càrrec de 20 especialistes, de 175 cartrons de la col·lecció que encara conserva el museu francès. D’aquests, se’n podran veure 37 a Barcelona.

[Imatge: Charles Simonneau. Sostre de la gran escala de Versalles. © RMN-Grand Palais]

Per Elisa Duran, es tracta d’un “material extraordinari” perquè “habitualment, els cartrons preparatoris, de mida natural, es destruïen, però, en aquest cas, en morir l’artista, el rei Lluís XIV els va requisar, van passar a formar part de la col·lecció reial i, gràcies a això, ara podem veure a Barcelona aquests magnífics cartrons”. La fragilitat d’aquestes obres ha obligat a construir uns marcs especials per traslladar-les i exposar-les. I, un cop retornin al Louvre, estaran com a mínim durant tres anys sense poder veure la llum.