Barcelona celebra més de 80 festes majors a l’any que tiren endavant gràcies a l’esforç i la dedicació de les associacions de veïns i les comissions de festes als barris. Per la Plataforma de Festes Majors de Barcelona, les celebracions gaudeixen de bona salut i estan creixent i recuperant espais i activitats a l’aire lliure. Segons Josep Espín, representant de la plataforma, “les entitats estan engrescades i el veïnat, motivat”.

Més implicació del govern municipal

L’única reivindicació és per al govern municipal i les administracions en general. Demanen més recursos i que se les sentin seves. “Són part de la cultura de la ciutat i, per tant, dels districtes i els barris”, afirma Espín. Aquest 2023, en general, hi ha més activitats programades que el 2019, quan les festes majors van rebre el cop de la pandèmia de la covid amb restriccions i festes cancel·lades.

Com a mostra d’aquest múscul enfortit i després de les festes de la Mercè, aquest cap de setmana hi ha set barris de Barcelona que celebren la festa major. La Barceloneta, Hostafrancs, l’Esquerra de l’Eixample, el Congrés, Montbau, les Corts i Sarrià estan de festa fins al 8 d’octubre.

Ús festiu de la superilla de Consell de Cent

La superilla de Consell de Cent ha estat, per primera vegada, un dels punts de la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample. S’ha estrenat aquest dissabte amb un escenari que ha acollit el talent més jove amb el grup Els Ernestus, amb integrants de l’Institut Ernest Lluch. Amb un repertori que ha atret el públic que hi ha assistit, han amenitzat el migdia mentre les paelles que es cuinaven in situ, uns metres més enllà, arribaven al punt de cocció per fer un àpat popular de festa major.

Creu Coberta reviu l’edat mitjana per festes

A Hostafrancs, el carrer de la Creu Coberta s’ha convertit aquest dissabte en un mercat medieval amb motiu de la festa major del barri. De fet, els veïns de la zona han passejat disfressats d’època i han dut a terme les activitats com si fossin ciutadans de la Barcelona del segle V. Entre disfresses, pregons i música, s’hi han trobat paradetes de menjar i queviures, una pila de productes fets arreu de Catalunya, i una decoració lligada al tema de la festa.