Més hores, més personal i més espai. La Biblioteca García Márquez creix per poder donar resposta a unes visites que no deixen de créixer per l’efecte, sobretot, dels premis, des de la inauguració el maig del 2022. Des de dilluns, 29 d’abril, l’equipament obrirà cada dia, de dilluns a diumenge, en diferents horaris, de manera que s’iguala a les quatre biblioteques barcelonines que oferien aquest horari: Can Fabra, Sagrada Família, Jaume Fuster i El Carmel-Juan Marsé. En total, obrirà un total de 63 hores setmanals i durant tot l’any, també a l’estiu i Nadal.

El nou horari és el següent:

dilluns i dimecres: de 9.30 a 13.30 h i de 15.30 a 20.30 h
dimarts, dijous i divendres: de 9.30 a 20.30 h
dissabtes: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
diumenge: de 10 a 14 h

Per fer-ho possible, incorpora sis persones a la plantilla, que ara serà de 21 professionals. I guanya una nova sala de silenci i lectura, de 100 m² amb una cinquantena de punts d’estudi. És l’espai soterrani que fins ara estava cedit al Centre d’Estudis Sant Martí de Provençals.

Al límit de la capacitat

D’aquesta manera es vol solucionar un problema de capacitat del que alertava la direcció de la biblioteca des de fa mesos. En xifres, el darrer any han duplicat els visitants mensuals fins arribar als 40.000 i el passat agost va ser, fins i tot, la més visitada de Barcelona, per davant de la Jaume Fuster. És una tendència que no s’atura i aquesta tardor s’ha consolidat com la segona biblioteca amb més visites de la xarxa, novament per darrere de la Jaume Fuster.

L’efecte crida dels premis

La raó és, sobretot, el fet d’haver-se convertit en un referent arquitectònic i cultural, gràcies sobretot als nombrosos premis que ha rebut des del primer cop que va obrir les portes: ha guanyat el de la millor biblioteca pública del món al 2023, segons la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA); el premi “ex aequo” dels FAD d’arquitectura 2023 i, fa uns dies, el Premi Mies van der Rohe d’arquitectura emergent.