La Biblioteca Gabriel García Márquez acumula reconeixements i premis de disseny. L’últim per afegir a la llista és la nominació als guardons de disseny FAD 2023. L’èxit de la biblioteca atreu els barcelonins, per això alguns veïns ja l’anomenen el Guggenheim de la Verneda. L’admiració que suscita l’equipament, però, s’ha de fer compatible amb el préstec, l’estudi i les activitats programades: “N’hem de compaginar l’ús amb l’efecte TikTok”, ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ Neus Castellano, directora de la García Márquez, que ha donat les gràcies als usuaris diaris per la “paciència” que tenen: “Amb les visites ja no passem per la quarta planta, on hi ha els estudiants, per no molestar”.

“Un senyor va venir amb un llibre d’una altra biblioteca per llegir-lo a la García Márquez”

La bona acollida de la biblioteca, que es va inaugurar fa poc més d’un any, també genera anècdotes curioses: “Un senyor va venir amb un llibre d’una altra biblioteca, però el volia llegir a la García Márquez”. Segons Castellano, aquest és un exemple que canviar els espais és una eina per fomentar l’ús dels ciutadans, especialment dels joves: “Aquí no es produeix l’efecte llibreria, amb prestatges a banda i banda i llum de neó, sinó que en aixecar la vista hi ha llum i arbres”.

Les xifres també n’avalen l’èxit. Per exemple, del Festival de Literatura Llatinoamericana KM Amèrica, que en la segona edició ha superat les xifres de visitants del primer any, amb la biblioteca acabada d’inaugurar. També la bona acollida dels clubs de lectura, “amb un perfil canviant, cada vegada més paritari”, i les visites escolars, que superen els 3.500 estudiants en un any de vida.

Una icona emergent amb presència a les xarxes

La Gabriel García Márquez atreu barcelonins curiosos atrets pel boca-orella, però també per alguns vídeos i fotografies publicats a Instagram i TikTok.