El 30 de juny i sota estrictes normes de seguretat per la covid-19 es va inaugurar Grec 2020 la gran cita cultural de l’estiu a Barcelona. Enguany betevé, el mitjà oficial del festival, ha emès algunes de les propostes més rellevants de la programació del festival per TDT i també en “streaming” a la xarxa.

Codificar i descodificar diferents càmeres amb sincronia

Per fer-ho amb el màxim de garanties de distanciament social, betevé ha col·laborat amb l’empresa Sobatech Group SL utilitzant un sistema de tecnologia TVU RPS de producció remota. Consisteix en un codificador, situat al Grec, i un descodificador, aquest a la seu de betevé, que proporciona una producció remota, multicanal i sincrònica a través d’internet. Un cop descodificades les imatges de cada càmera a betevé des del control de realització, es mesclen les imatges i es realitza el programa en directe.

Aquest sistema de transmissió permet afegir “fins a 16 canals d’àudio per càmera, tenir un sistema de comunicació bidireccional (pel mateix túnel de comunicació) amb els operadors de càmera i també disposar d’un sistema de Tally, per tant, l’operador de càmera sap sempre quan està punxat a programa”, explica Jordi Colom, director tècnic de betevé.

Realització a distància

“A mi em permet fer el mateix que faria allà però treballant a distància i amb els meus propis equipaments tècnics, més complets que els d’una unitat mòbil”, comenta Jordi Miquel, realitzador de la casa. El director tècnic també explica que “hem aconseguit un retard màxim de 800 mil·lisegons, això són 0,8 segons. És realment molt baix!“.

Aquest sistema de producció remota multicàmera sincronitzada i en directe ha permès durant gairebé tres setmanes la difusió per primera vegada en obert d’una quinzena d’espectacles destacats del festival Grec 2020. Un sistema tecnològic que de cara al futur pot marcar tendència, ja que permet desplaçar poca gent, produir una senyal multicàmera de molt bona qualitat i, a més a més, té un cost molt més baix que el d’una unitat mòbil.