El projecte de l’Hermitage s’està adaptant per convertir-lo en un centre de difusió artística, i no tant en un museu. Així ho ha afirmat durant una roda de premsa la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, que ha afegit que “la voluntat del Port és adaptar-se a tot allò que demani l’Ajuntament”. Aquesta, però, no és l’única adaptació: es vol fer que l’edifici tingui una part de visita pública, però un altra de lliure circulació per als ciutadans. Així doncs, “les parts expositives o comercials estaran tancades a l’accés general, però l’edifici serà totalment visitable“. La notícia arriba després que la presidenta assegurés que el Port ja ha superat el moment més crític de descens de moviments per la crisi del coronavirus.

Perquè no un museu?

La regulació legislativa dels museus a Catalunya és molt concreta i la idea del Port és disposar d’un centre de difusió d’art. Aquesta seria la solució al malentès que s’ha generat amb relació a si esdevé un museu, i que per tant esdevingui susceptible d’entrar en consideració pública de museus. De fet, la presidenta del Port ha subratllat que el projecte Hermitage és de promoció únicament privada i que, per tant, “en cap cas es tracta d’un projecte que rebrà subvencions públiques”.

Fase de tramitació

Conesa ha manifestat que ara s’està en una fase de tramitació i ha recordat que al gener el consistori va anunciar que no s’autoritzava el projecte i es basava en quatre informes tècnics que desaconsellaven instal·lar l’Hermitage a la nova bocana. “El Port ha agafat els quatre informes i ha presentat unes al·legacions tècniques i jurídiques i una part d’adaptació del projecte a aquestes peticions o consideracions que feien els informes”, ha conclòs la presidenta.