El banc dissenyat pel paisatgista Nicolau Maria Rubió i Tudurí ha estat retirat, aquest divendres, dels Jardins de Pedralbes. L’obra, que a més de ser funcional també té un reconegut valor artístic, és de fusta i estava a la intempèrie. Això ha fet que s’anés degradant fins al punt que a principis d’aquesta setmana la base va cedir perquè estava podrida i el conjunt del banc va caure. L‘Associació de Veïns de Pedralbes feia mesos que ho denunciava i reclamava que s’hi intervingués de manera urgent.

Retirada per a la restauració

De la retirada se n’ha fet càrrec el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que depèn de la Generalitat de Catalunya. S’han pogut recuperar totes les peces que componien el banc i ara es restauraran. Caldrà veure, però, si un cop arreglat es retornarà al mateix emplaçament, millorant-ne les condicions per evitar que es torni a degradar, o si se li buscarà una nova ubicació on estigui més protegit.

Art als Jardins de Pedralbes

Aquest banc es trobava als jardins que envolten el Palau Reial de Pedralbes. El disseny dels jardins també és del paisatgista Nicolau Maria Rubió i Tudurí i, a més del banc, que havia ideat ell mateix, també amaguen altres obres de valor artístic, com la font d’Hèrcules d’Antoni Gaudí. Moltes d’aquestes obres amagades als Jardins de Pedralbes formen part de la ruta Art en Diagonal.