El Centre d'Higiene Mental les Corts va començar per tractar la salut mental des d'una perspectiva diferent. FRANCISCO VILLEGAS, cap servei de l'Àrea de Rehabilitació Psicosocial “El 75, era un equip de professionals que es reunia a les nits. Era un equip que pretenia tenir una visió de la salut mental comunitària. És a dir, un model comunitari, que s'allunya del model institucional, que és el del manicomi clàssic. La perspectiva de salut comunitària diu que s'ha d'actuar sobre la persona en el seu mateix lloc de vida, en el seu lloc de convivència.” Ara, 40 anys després, el centre atén unes 5.000 persones i forma part de la Xarxa de Salut Mental pública amb convenis amb tres departaments de la Generalitat. Aquí, es tracta la salut mental des de totes les fases. Abans que aparegui -amb xerrades educatives a pares-, un cop apareixen trastorns, com l'ansietat o la depressió, fins als trastorns mentals més greus. És el cas dels usuaris de llar residència, que viuen al centre i tenen tot un programa d'activitats diàries. MARC VILA, monitor de llar residència “De dilluns a divendres fem tot tipus d'activitats. Des de la part més cognitiva, a la part més física... Li donem molta importància a la part més física, pel desenvolupament integral que representa per ells. “ MONTSERRAT JORBA, usuària de llar residència “Gimnàstica, l'activitat balla amb mi, lectura, fem bastants activitats mogudes per sentir-nos millor.” ANTONIO GARCÍA, usuari de llar residència “M'agraden totes les activitats. Jo tinc 58 anys per no sóc cap vell decrèpit. Penso.. si ho he de fer, ho faig.” Al centre es treballa des de dues vessants. La sanitària -amb l'atenció psiquiàtrica- i la social, donant suport, per exemple, a la inserció social o a l'habitatge. A més, estan molt lligats al Districte i a les entitats i associacions del barri.

El centre té projectes concertats amb tres departaments de la Generalitat: Salut, Benestar Social i Família i Empresa i té seus als districtes de les Corts i Sarrià – Sant Gervasi. Tracta totes les fases de la malaltia, des dels trastorns mentals més greus fins a la prevenció. Coincidint amb el 40è aniversari han organitzat amb el districte de les Corts la Setmana de la Salut Mental Jove, per tal de posar el focus, precisament, en la prevenció.

Treballen des de dues vessants: la sanitària -amb les visites als professionals especialitzats- i la social, amb el club social o els tallers d’inserció laboral. A l’edifici de les Corts, el centre té una llar residència amb 47 usuaris que hi viuen i hi fan activitats diàriament per treballar aspectes cognitius i físics.

Tot i que per ser-ne usuari no cal ser de les Corts o de Sarrià – Sant Gervasi, el centre està molt implicat en els diferents barris. Durant aquests 40 anys s’ha implicat en el teixit associatiu dels districtes i col·labora sempre amb entitats i associacions de veïns. A les Corts, han estat reconeguts durant els actes de la festa major per la seva tasca, juntament amb sis entitats més de les Corts, tres de dedicades a la salut mental.