art gran caixaforum

Art Gran és un projecte cultural que combat la solitud no volguda de les persones grans amb art i cultura. Les seves creadores el defineixen com una intervenció de salut comunitària. Es tracta que els participants, i especialment aquells que viuen en barris més vulnerables, visquin activitats en grup que els millori la salut, l’estat d’ànim i la força, i així guanyar autonomia. betevé ha acompanyat un dels grups al CaixaForum, però també hi participen d’altres com el MNAC, el MACBA, el CCCB, el Recinte Modernista de Sant Pau i el Museu Picasso.

Realitat immersiva al CaixaForum

Primer es va fer una prova pilot per avaluar-ne els resultats i ara el projecte Art Gran ja s’implementa a la Trinitat Vella. Aquesta setmana el grup ha gaudit d’una activitat de realitat immersiva al CaixaForum. Després de veure una projecció amb al·lusions a Gaudí i al Liceu, els assistents es van col·locar les ulleres de realitat virtual i uns auriculars per descobrir com es construeixen els instruments. Viure aquesta experiència els ha sorprès. “Sortim de casa, aprenem i ens culturitzem una mica”, destaca la Carme Santamaria, una de les participants.

Sortim de casa, aprenem i ens culturitzem una mica”
Carme Santamaria, participant Art Gran

De les sensacions a l’eficàcia demostrada

Entre els qui participen en el projecte, el percentatge d’aquells que se senten sols ha disminuït del 44 al 40 % i la majoria són més capaços de fer activitats per si mateixos. Aquestes són les conclusions que les impulsores buscaven quan van començar i que, ara, les avalen per ampliar el projecte.

En aquests moments, la iniciativa inclou les persones grans i vulnerables de 10 barris de la ciutat i es vol que acabi arribant a 25. Es calcula que això ajudaria 150.000 ciutadans. Ara per ara, Art Gran ha començat a la Trinitat Vella i està previst que es faci a Sant Genís del Agudells, la Teixonera, Montbau, el Carmel, Sant Antoni, la Marina del Prat Vermell, la Trinitat Nova i la Prosperitat.