El Fossar de la Pedrera és un dels emblemes que hi ha a Barcelona de la Guerra Civil. Aquí reposen milers de víctimes dels bombardejos i de la repressió franquista. La més coneguda, la tomba de Lluís Companys. La majoria, però, són víctimes desaparegudes de les quals, sovint, només els familiars en saben el nom. ÀNGELS BERENGUERES, membre de l'AMIGCE "Quan un pren una determinació que comporta l'aniquilació de centenars de milers de persones, l'aniquilació de l'economia, etcètera. això s'ha de poder explicar. No estic parlant de passar comptes a ningú. Però sí que hem de saber la veritat." Per exemple, saber la veritat i destapar la incògnita de qui hi ha enterrat sota d'aquestes làpides en les fosses comunes. Amb aquest objectiu es van unir un grup de ciutadans, que impulsen la creació del Museu Internacional de la Guerra Civil Espanyola. Volen que s'ubiqui a Barcelona i que tingui una visió internacional del conflicte. ROGER HEREDIA, cofundador de l'AMIGCE "Que s'expliqui la guerra civil: per què va començar. el seu inici, la seva durada, l'època de postguerra i també la ferida que ha deixat en l'actualitat. És aquesta la visió que volem donar des de diferents nivells: des de la museització, des de la pedagogia i sobretot també que sigui un referent pels joves, pels estudiants." L'Associació va enviar una proposta de Museu al Comissionat de Memòria Històrica. L'Ajuntament però, creu que no és necessari aquest equipament públic.

La proposta que l’Associació pel Museu Internacional de la Guerra Civil Espanyola (AMIGCE) ha presentat a l’Ajuntament preveu un museu modern i dinàmic que expliqui el conflicte amb una visió internacional, ja que a la guerra, que va donar pas a la Segona Guerra Mundial, hi van intervenir actors espanyols, però també internacionals.

Segons el cofundador de l’AMIGCE, Roger Heredia, el museu “ha d’explicar per què va començar la guerra, el seu inici, la seva durada, l’època de postguerra i també la ferida que ha deixat en l’actualitat.” La proposta de l’AMIGCE preveu diversos espais: un de museïtzació amb exposicions permanents de peces i materials didàctics sobre el conflicte i un espai per exposicions temporals. També proposen combinar això amb tecnologies capdavanteres que aportin l’experiència al visitant i no simplement la lectura i el visionat de plafons. Per això, hi haurà exposicions virtuals i itinerants. Per a Heredia, també és important el paper dels joves estudiants, de manera que s’elaboraran materials didàctics per a ús educatiu i es faran tallers que ajudin els més petits a entendre el conflicte.

A més, des de l’AMIGCE remarquen que en tot l’Estat Espanyol no hi ha cap museu basat únicament en la Guerra Civil Espanyola i que cal crear-lo perquè és part de la nostra història. Alerten que cada vegada hi ha menys supervivents del conflicte i que hi ha un cert risc a l’oblit.

Segons ha pogut saber BTV  l’Ajuntament ha rebut la proposta de l’AMIGCE. De moment, però, no veu necessari aquest equipament públic. En tot cas, entre el 2016 i el 2019 es faran diversos actes, des del Comissionat de Memòria Històrica,  per recordar la Guerra Civil. Un dels actes destacats serà l’any 2018, quan es commemoraran els 80 anys dels bombardejos aeris de Barcelona de 1938.